Стамбульська конвенція: напруження зростає, протистояння загострюється

Актуально
03.12.2021
Стамбульська конвенція: напруження зростає, протистояння загострюється

Нині триває активізація кампанії, спрямованої на ратифікацію Стамбульської конвенції. Тому доцільно нагадати про довготривалий масовий спротив українців проти цього документу. Основне занепокоєння у громади викликає ідеологічна заангажованість та окремі положення Стамбульської конвенції. Проте окремі угрупування все одно намагаються тиснути на керівництво держави та вимагати внести в  Верховну Раду відповідний законопроєкт.

Формальною підставою для активізації є проведення кампанії «16 днів проти насильства». В її рамках представниці парламентської групи «Рівні можливості» – Іванна Климпуш-Цинцадзе, Ірина Геращенко та інші представниці феміністичних угрупувань взяли участь в акції біля Верховної Ради та під Офісом президента. Вони відомі своєю активною діяльністю щодо просування в правове поле України так званої «гендерної ідеології».

Метою згаданого заходу є тиск на президента, щоб той вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції. Учасниці акції використовували транспаранти із надписами “Patriarchy kills”, “Львівські феміністки за ратифікацію”. На місці проведення організатори розмістили інсталяції із зображенням чоловіків і жінок, які є ніби парами, із демонстрацією жорстокості та насильства. Після перегляду цих зображень, складається враження, що родинні відносини або відносини між чоловіком та жінкою, які створюють сім’ю – це небезпечно.

У цей же день на офіційному сайті Президента з’являється публікація, де він виражає підтримку приєднання України до Стамбульської Конвенції. Можемо припустити, що на нього також тиснуть певні сили із Заходу. Як і на предстоятеля Православної Церкви України митрополита Епіфанія. Він зазначив, що є певні сили які не хочуть аби церква проводила духовне виховання дітей та молоді, а також намагаються схилити до підтримки ратифікації Стамбульської конвенції. Мовляв, «молодий, прогресивний предстоятель повинен підтримати ратифікацію».

Цілком природнім є зростання супротиву щодо цієї ініціативи серед населення та громад. Через два дні Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій зробила офіційну заяву про загрози, які несе в собі Стамбульська конвенція, та навела аргументи про недоцільність її ратифікації. Перш за все, через небезпеку гендерної ідеології. ВРЦіРО закликає вживати практичні заходи та розвивати національне законодавство України з протидії домашньому насильству та насильству проти жінок, як це роблять інші країни Європи, які також відмовилися від ратифікації цієї конвенції – Великобританія, Ліхтенштейн, Латвія, Литва, Словаччина, Чехія, Угорщина, Болгарія, Вірменія та Туреччина, яка нещодавно скасувала ратифікацію Стамбульської конвенції.

Все більше місцевих рад ухвалюють рішення проти ратифікації вказаного документа. Так, лише у листопаді 2021 року дві ради регіонального рівня ухвалили рішення про звернення до керівництва держави щодо захисту інститут сім’ї в Україні та недопущення імплементації у національне законодавство «гендерної ідеології». Це – Львівська обласна та Івано-Франківська міська рада. У зверненні вони також категорично виступають проти ратифікації Стамбульської Конвенції.

Нагадаємо, що в Україні з 2018 триває марафон ухвалення рішень місцевих рад щодо керівництва держави в тому числі проти Стамбульської конвенції. Вже понад 80 місцевих рад звернулися до Верховної Ради, Президента і Кабінету міністрів щодо захисту інституції сім’ї в Україні. Обласні, районні, міські, селищні депутати з усієї країни вимагають:

— вилучити ідеологічні терміни «сексуальна орієнтація» і «гендерна ідентичність» з українського законодавства і унеможливити їхню появу у майбутньому;

— не допустити ухвалення закону «Про цивільне партнерство», адже це відкриває шлях до так званих «одностатевих шлюбів»;

— виключити з усіх підзаконних актів норми, які ставлять за мету подолання так званих «гендерних стереотипів», адже це зазіхає на природу і біологічну стать;

— ухвалити закон «Про заборону пропаганди гомосексуалізму» для створення безпечного інформаційного середовища для дітей;

— не ратифіковувати Конвенцію Ради Європи «Про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульську Конвенцію).

Водночас вони наголошують, що українське відповідне законодавство передбачає чітку, логічно узгоджену та послідовну модель попередження та боротьби з домашнім насильством.

Стамбульська конвенція – ідеологічна ініціатива, мета якого наситити законодавче поле країн словосполученнями «сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність». Відповідно до логіки документу, жінками пропонується вважати не лише людей з відповідними біологічними ознаками та хромосомним набором, а будь-яку особу, яка ідентифікує себе як жінку. І насправді, документ не вирішить проблему насильства, бо навіть не згадує головну причину виникнення конфліктів та криз – алкоголізм, наркоманія та інші види небезпечного способу життя. Чимало країн, які вже ратифікували конвенцію, збираються денонсувати її. Це вже зробила Туреччина, найближчим часом це планує зробити Польща та інші країни. Угорщина також відмовилась ратифікувати Стамбульську конвенцію.

Слід зазначити, що загалом 11 країн–членів Ради Європи не ратифікували Стамбульську Конвенцію, як таку, що йде в розріз із національним законодавством та національними інтересами.

Нагадаємо, як фейковими побиттями та імітаціями синців за допомогою гриму та макіяжу відомі блогерки, публічні персони, топові телеведучі закликали у своїх публікаціях підписати петицію з вимогою ратифікувати скандальну Стамбульську конвенцію.

Рух «Всі разом!» підготував аналіз цього документу, який вміщується на 60 сторінках і насправді не кожен українець його читав. А тому не кожен розуміє приховані загрози. Повну юридичну експертизу Стамбульської конвенції читайте у статті доктора юридичних наук Марини Медведєвої. З приводу загроз Стамбульської конвенції висловився і Роман Лаба — директор всеукраїнського бюро у справах душпастирства родин при Конференції римо-католицьких єпископів в Україні, доктор біблійного богослов’я.

 Читайте також по темі:

Сім прихованих фактів про Стамбульську конвенцію

Директор міжнародного юридичного центру: Стамбульска конвенція – проблемний документ

Понад 300 громадських організацій закликають змінити Стамбульську Конвенцію

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram