Митрополит Епіфаній розповів як на нього тисне Захід щодо Стамбульської конвенції та хто не допускає християнську етику у школах

Актуально
26.10.2021
Митрополит Епіфаній розповів як на нього тисне Захід щодо Стамбульської конвенції та хто не допускає християнську етику у школах

Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній прокоментував ситуацію із християнською етикою в школах. Він зазначив, що є певні сили в Україні, які не хочуть аби церква проводила духовне виховання дітей та молоді. Ці ж сили намагаються м’яким впливом схилити Митрополита до підтримки ратифікації Стамбульської конвенції. Мовляв, «молодий, прогресивний предстоятель повинен підтримати ратифікацію».

Митрополит Епіфаній дав розширення інтерв’ю виданню DetectorUA, деякі підсумки з нього опублікував на своїй сторінці в фейсбук.

На запитання інтерв’юера Сакена Аймурзаєва «Чи підтримуєте Ви впровадження християнської етики в школі?», предстоятель відповів: «Не просто підтримую, а роблю все для того, аби це було впроваджено в життя». Епіфаній розповів, що мав зустріч з цього приводу з Прем’єр Міністром за участю міністра освіти Сергія Шкарлета. Митрополит звернувся до Шкарлета з проханням сприяти впровадженню християнської етики. Міністр відгукнувся і, за словами Епіфанія, робить усе від нього залежне. Але в Україні є деякі сили, які цьому протидіють.

«Є деякі сили в Україні, які говорять, що не можна пускати релігійні знання в школу. Адже Церква проповідує моральні цінності, а зараз, на жаль, агресивний секуляризм навіює нам інші «цінності», власні стереотипи, і це вкладається у книги, підручники, намагаючись змалечку привити дітям те, що є чужим для нашої культури, традиції, цінностей», – каже Епіфаній. І додає, що викладачів для цього предмету достатньо.

За його словами, не обов’язково називати предмет церковною термінологією, але головне аби він був морального, духовного спрямування. «Бо якщо такого виховання не буде зі школи, то будуть інші проблеми. Мене часто запитують: «Навіщо вам будувати нові храми, вам недостатньо тих, що є? Навіщо викладати цю християнську етику в школі?» Я відповідаю: «Добре. Ви не хочете будувати храми, викладати християнську етику в школі? Тоді будете будувати в’язниці, виправні колонії, наркологічні диспансери…». Чому не можна викладати добро у школі? Бо зло протидіє, і воно буде протидіяти. А ми хочемо цьому запобігти».

В інтерв’ю Митрополит розповів як Захід нав’язує м’якою силою свої цінності. Зокрема, цей вплив відчуває і сам предстоятель на собі, бо його намагаються схилити до ліберальних поглядів.

«Я зустрічався з послами Великої сімки і вони мене переконують, що в цьому році потрібно ратифікувати Стамбульську конвенцію. Бо 10 років з часу її підписання і її тепер треба ратифікувати. Вони звертаються до мене : «От Ви молодий прогресивний предстоятель, Ви повинні підтримати цей процес…». А я категорично проти цього, бо там закладені певні механізми, які будуть в майбутньому негативно працювати».

Епіфаній пояснює, що початково Стамбульська конвенція покликана була припинити домашнє насильство. Але під час її розробки не запрошували жодної релігії, то, відповідно, деякі правозахисні організації там мали вплив і вони вклали поняття гендерної політики в сам документ. І так вони спаплюжили саму ідею, вважає митрополит. І додає, що зараз є країни, які ратифікували і відкликали цю конвенцію.

Нагадаємо, раніше посли низки країн Європейського Союзу зробили спільну заяву, якою закликали Україну ратифікувати Стамбульську Конвенцію. Нею вони задекларували підтримку ЛГБТІК. Також посли наполягають повністю імплементувати Національну стратегію з прав людини.

Повну юридичну експертизу Стамбульської конвенції читайте у статті доктора юридичних наук Марини Медведєвої. З приводу загроз Стамбульської конвенції висловився і Роман Лаба — директор всеукраїнського бюро у справах душпастирства родин при Конференції римо-католицьких єпископів в Україні, доктор біблійного богослов’я.

 

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram