Італія відхилила закон про кримінальну відповідальність за критику гомосексуалізму

Актуально
28.10.2021
Італія відхилила закон про кримінальну відповідальність за критику гомосексуалізму

Італійський парламент не підтримав законопроект, який передбачає тюремне покарання за критику ЛГБТ. На засіданні Сенату (верхньої палати парламенту) 27 жовтня більшість депутатів проголосували проти ініціативи. Через відсутність компромісу між прихильниками та противниками законопроекту, голосування в Сенаті кілька разів переносилося. І, врешті, партії ініціювали таємне голосування. Ідентичний документ просувається ЛГБТ-активістами і в Україні та звучить як Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації, більш відомий як законопроект №5488. 

В Італії восени 2020 року цей законопроект пройшов через нижню палату парламенту. Документ прирівнював дискримінацію за ознакою так званої “сексуальної ідентичності” до расизму. Відповідно, за це передбачалось покарання, в тому числі у виді позбавлення волі. Проте верхня палата парламенту у таємному голосуванні відхила цей документ, повідомляє Reuters.

Нагадаємо, в Україні урядовий законопроект №5488 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації залишається дискусійним та продовжує тримати увагу науковців, адвокатів, психологів, громадських діячів. Усі вони б’ють на сполох – законопроект несе в собі обмеження прав громадян, які незгодні з ЛГБТ-ідеологією. І не лише обмеження, але і покарання у вигляді штрафів за висловлювання своєї позиції.

Через численні звернення від різних організацій та громадян, правозахисний рух «Всі разом!» подав позов до Окружного адміністративного суду міста Києва проти Кабінету Міністрів та Міністерства внутрішніх справ через законопроект №5488.  Порушення полягає у тому, що уряд та МВС не провели передбачених законом консультацій з громадськістю під час розробки і реєстрації у Верховній Раді відповідного законопроекту.

Позов підтримали десять громадських організацій. До підтримки своїми підписами також долучилися понад 500 громадян з різних міст. Люди збирали підписи проти прийняття законопроекту на спеціальних бланках та надсилали позивачеві. Усі ці документи додаються до матеріалів справи як докази.

Національна асоціація адвокатів України офіційно зазначила свою позицію з приводу так званого «антидискримінаційного» законопроекту №5488. Адвокати асоціації опрацювали текст документу та здійснили його правовий аналіз. За результатом опрацювання звернулися до профільного Комітету Верховної Ради України зазначивши, що проект має бути відхилений або знятий з розгляду.

Читайте також по темі:

Парламентські комітети мають утриматися від розгляду законопроекту №5488 до завершення судового процесу щодо нього

Рух «Всі разом!» подав судовий позов проти Кабміну через законопроект 5488

Рада Церков: відхилити законопроект № 5488 щодо нетерпимості

Юристи та експерти: проект “антидискримінаційного” закону 5488 не відповідає Конституції

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram