Парламентські комітети мають утриматися від розгляду законопроекту №5488 до завершення судового процесу щодо нього

Актуально
29.09.2021
Парламентські комітети мають утриматися від розгляду законопроекту №5488 до завершення судового процесу щодо нього

Правозахисна організація «Всі разом!» офіційним листом проінформувала Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності про відкрите судове провадження в контексті законопроекту №5488. І з цієї причини попросила народних депутатів утриматися від будь-яких дій та рішень в контексті даної законодавчої ініціативи до завершення судового спору.

Також юристи «Всі разом!» звернулися до ще одного парламентського комітету – з питань правової політики – і закликають проаналізувати законопроект №5488 на відповідність нормам Конституції, а за результатами розгляду – підготувати висновок та направити його у головний комітет. В листах надано таблицю зі списком положень законопроекту, які суперечать чинному законодавству і Основному закону України.

Експерти наголошують, що крім порушення права на свободу слова, свободу віросповідання, свободу мирних зібрань, так званий «антидискримінаційний» законопроект №5488 також порушує права дітей. А згідно положень ч. 2 ст. 52 Конституції України, будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом.

«Кожна дитина має право на здоровий розвиток та повноцінну сім’ю. Діти мають бути захищені від інформації, яка, на думку батьків, може їм зашкодити. А тому право громадян і сімей протидіяти ЛГБТ-пропаганді є фундаментальним та не може бути скасованим. А законопроект 5488 пропонує карати громадян, які публічно засуджують гендерну ідеологію», – зазначає адвокат Руслана Мохнюк.

Нагадаємо, у травні Верховній Раді України зареєстрований законопроект № 5488 «Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації». Зазначений законопроект покликаний уніфікувати поняття «нетерпимості» за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, ввести штрафи (від 3400 грн) за так зване «негативне ставлення через сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність», а також кримінальну відповідальність за «дії, спрямовані на розпалювання ворожнечі та ненависті на ґрунті нетерпимості…». Детальніше читайте в нашому огляді.

У липні громадська організація «Громадянський рух «Всі разом!» подала судовий позов проти Національної поліції та Кабінету міністрів через те, що під час підготовки законопроекту і реєстрації його у Верховній Раді не була дотримана обов’язкова процедура проведення громадських обговорень.

«Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram