Понад десять громадських організацій підтримали судовий позов до уряду проти законопроекту №5488

Актуально
24.09.2021
Понад десять громадських організацій підтримали судовий позов до уряду проти законопроекту №5488

На розгляді Окружного адміністративного суду міста Києва знаходиться позов руху «Всі разом!» до Кабінету Міністрів України на Національної поліції щодо непроведення громадських консультацій по законопроекту №5488. Позов підтримали десять громадських організацій. До підтримки своїми підписами також долучилися понад 500 громадян з різних міст. Люди збирали підписи проти прийняття законопроекту на спеціальних бланках та надсилали позивачеві. Усі ці документи додаються до матеріалів справи як докази. Перше слухання у справі призначено на понеділок, 27 вересня.

На початку липня рух «Всі разом!» оприлюднив інформацію про поданий позов щодо законопроекту №5488. Порушення полягає у тому, що уряд та МВС не провели передбачених законом консультацій з громадськістю під час розробки і реєстрації у Верховній Раді відповідного проекту закону.

Справа викликала резонанс у різних містах України і громадяни почали самоорганізовуватися та збирати підписи з вимогою відкликати законопроект №5488 та альтернативні йому як такі, які загрожують свободі слова, свободі мирних зібрань та свободі віросповідань. Загалом до офісу «Всі разом!» передали понад п’ять сотень підписів з різних міст.

Окремо виступили організації з листами, де висловлена позиція в підтримку позову, та думка про те, що законопроект 5488 порушує конституційні права та свободи людини та громадянина:

1.Громадська спілка «Покликані перемагати» (м. Дубно)

2.Громадська організація «Громадянський рух «Прості родини» (Харків)

3.Громадська організація «Сім’я і життя» (м. Мукачево)

4.Громадська організація «Я-мама!» (м. Житомир)

5.Громадська організація «Міжнародний центр батьківства» (м. Київ)

6.Релігійна організація «Українське місіонерське товариство «Світло на сході» (м. Київ)

7.Благодійний фонд сприяння допомоги найменш захищеним верствам населення «Сім’я» (м. Житомир)

8.Громадська організація «Асоціація педагогів християн Черкаської області» (м. Звенигородка),

9.Громадська організація «Об’єднання християн-військовослужбовців України» (м. Київ)

10.Громадська організація «Асоціація християн юристів «Хушай» (м. Київ)

Голова руху «Всі разом!» Руслан Кухарчук зазначає: «Ми застерігаємо уряд та міністерства від дій, які спрямовані на обмеження фундаментальних конституційних прав і свобод громадян. Подібні законодавчі ініціативи провокують значний суспільний спротив та підривають довіру до органів державної влади. Свобода слова, свобода мирних зібрань, свобода віросповідання – це базові цінності, на яких ґрунтується українська ідентичність».

Нагадаємо, експерти одноголосно зазначають: законопроект 5488 загрожує основоположним правам людини, гарантованими Конституцією. А саме: праву на вільне вираження думки та слова, на державну охорону здоров’я населення, на рівність усіх громадян перед законом.

Просимо також долучитися до збору підписів. Бланк для підписів тут: 5488_blank

Зібрані бланки просимо надсилати в центральний офіс Руху «Всі разом!» за адресою: 01001, Київ, а/с 436.

Скановані копії бланків надсилати на електронну пошту info@vsirazom.ua

Телефон для консультацій: +38 (098) 858-4848

У офісі Руху всі зібрані бланки із підписами опрацьовуються та інформація про зібрані підписи та їхню кількість передається центральним органам влади: Президенту України, Кабінету Міністрів України та Верховній Раді України. Це має значний вплив на подальше формування державної політики.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram