ЗСУ воюють за скасування дрес-коду у школах? До чого договорився міністр Лісовий

Актуально
13.09.2024
ЗСУ воюють за скасування дрес-коду у школах? До чого договорився міністр Лісовий

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий підтримує скасування дрес-коду учнів. Про це він заявив під час четвертого Саміту перших леді та джентльменів, який відбувся 12 вересня у Києві.

«Скасування дрес-коду. Це цінності. За які цінності ми воюємо? Якщо свобода – то дитина має відчувати себе вільно»,каже Лісовий журналістам під час свого виступу. Тобто, з цитати пана міністра випливає, що Збройні сили України воюють за свободу, яку він прирівняв до скасування дрес-коду у школах.

На таку думку міністра відреагувала Оксана Савчук, народний депутат. Вона говорить: «Для деяких освітніх закладів шкільна формаце частина традицій, бажання бути частиною товариства. Тепер форми стали зручні та стильні. Діти носять їх, бо це робить їх особливими і демонструє те, що вони належать до освітнього закладу, який має свій фірмовий стиль. Елітні школи в США та Європи теж мають шкільні форми».

Також міністр зазначив, що дрес-код нібито ставить дитину у певні рамки, вимоги, планку. Однак освітні експерти зазначають, дані критерії створюють природну конкуренцію серед однолітків у школі, яка є важливою у їх формуванні. Зокрема вона позитивно впливає на академічні досягнення, мотивацію учнів. Крім того, допомагає бути підготовленими до викликів на ринку праці та відповідно, конкурентоспроможними.

Користувачів соціальних мереж також обурила позиція міністра освіти та науки щодо дрес-коду. Вони пишуть:
«В нормальних країнах дотримуються дрескоду і дисципліни, і порядку,і законності…. нічого поганого не бачу в шкільному одязі! Навпаки було видно, що учень і всі були рівні і однакові» (Ксения Рублевская).

«Дивно але якраз найпрестижніші приватні школи залишають дрескоди. Які цінності? Ті які в кошельках батьків?» (Maryna Meleshko).

«Гнати такого міністра. Скрізь в елітних школах є форма і дисципліна, а не бардак» (Andrey Panchuk).

«Тоді чого чиновники дотримуються на зустрічах дрес-коду у діловому стилі? Костюм, сорочка, краватка, туфлі. Жінки в сукнях нижче коліна, або ж в діловому костюмі. Не відвідують же ділові зустрічі у вільному і яскравому одязі. Є ж певні норми. То чому не залишити діловий стиль в школах, як у державних установах?» (Ірина Діброва).

Руслан Кухарчук, голова організації «Всі разом!» розповідає, що найдорожчі школи Англії дотримуються строгого дрес-коду для дітей. Натомість у звичайних навчальних закладах – ходять у чому захочуть та з кольоровим волоссям.

«Врегульована і контрольована краса, чистота і естетика – важливі консервативні цінності»,наголошує він.

Слід нагадати, що у березні 2023 року міністра Оксена Лісового піймали на плагіаті кандидатської дисертації з філософії, яку він захистив у 2012 році. Після цього, він повідомив, що відмовляється від ступеня кандидата наук.

Також згодом стало відомо, що міністр підписав «Меморандум про взаєморозуміння» з американським ЛГБТ-фондом The Arcus Foundation. Рік тому рух «Всі разом!» спрямовував запит про надання публічної інформації. У листі запитали: «Чи підписували Ви Меморандум та/або будь-яку іншу угоду з фондом The Arcus Foundation?». Натомість замість відповіді, була лише спроба ухилитися від неї.

Крім того, стало відомо, що Оксен Лісовий ніколи не служив на передовій у складі 95 ОДШБр, як це зазначають на сайті МОН. Інформація підтверджена офіційним листом від Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. У якому зазначено, що після перевірки інформації, Оксена Лісового не було знайдено у списках військової частини.

Мабуть тому, 3 липня цього року, на урядовому сайті Кабінету міністрів України з’явилась петиція з вимогою звільнити Оксена Лісового та його заступників з займаних посад через неефективне та непрофесійне керування Міністерством освіти і науки України.

Згодом 30 липня, міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим було підписано Наказ Міністерства освіти і науки України № 1072 «Про затвердження концептуальних засад реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти». Основна теза – інтеграція історії України до всесвітньої історії, а відтак злиття двох предметів в один з робочою назвою «Історія: Україна та світ».

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram