Оксен Лісовий не служив у 95 ОДШБр. Військове командування надало відповідь

Актуально
26.06.2024
Оксен Лісовий не служив у 95 ОДШБр. Військове командування надало відповідь

Оксен Лісовий ніколи не служив на передовій у складі 95 ОДШБр, як це зазначають на сайті Міністерства. Про це 24 червня повідомив Микита Андрєєв, директор української Асоціації освіти дорослих та в минулому голова Громадської ради при Міністерстві освіти і науки (МОН) у своєму пості на Фейсбук.

У публікації Микита Андрєєв додав фото міністра Лісового у військовому одязі, яке виглядає так ніби з передової. Проте, він зазначає, що дослідивши дане питання: «Фото, яке ви бачите і яке активно гуляло по просторам медіа перед його призначенням, – постановочне».

Наголошує, що на офіційному сайті МОН вказана неправдива інформація щодо військової служби міністра. «Ніхто від рядового до командира не підтвердить вам, що Лісовий воював», – каже Андрєєв.

Наступного дня, 25 червня Микита, аби підтвердити свої слова, опублікував офіційний лист від Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. У ньому йдеться, що після перевірки інформації, Оксена Лісового не було знайдено у списках військової частини. «На забезпеченні військової частини не перебував, грошове забезпечення та додаткову винагороду не отримував. Інформація щодо отримання відзнак і нагород відсутня», – пишуть у листі. Тобто, письмова відповідь командувача про те, що Оксен Лісовий ніколи не служив у 95-ій ОДШБр (у документі зазначена як в/ч А0281).

У коментарях під публікацією, громадський діяч, правозахисник, політичний в’язень Микола Ляхович пише: “Про те, що Лісовий не був в ЗСУ, я написав ще коли його лише призначили. Також писав, що це була піар-акція. Проте, одна група з якою я працював на фронті, працювала на позиціях 95-ї. І з їх слів, їм десантники з якими вони були на нулі, підтверджували, що фізично Лісовий деякий час був з ними в зоні бойових дій. На яких підставах, як довго і плідно не чув. Але те, що був є така інформація…”.

Слід нагадати, що у березні 2023 року Міністра піймали на плагіаті кандидатської дисертації з філософії, яку він захистив у 2012 році. Після цього, він повідомив, що відмовляється від ступеня кандидата наук. Чому Оксен Лісовий відмовився, говорили з Микитою Андрєєвим у студії аналітичної програми Кабінет експертів.

Також згодом стало відомо, що міністр підписав «Меморандум про взаєморозуміння» з американським ЛГБТ-фондом The Arcus Foundation. Рік тому рух «Всі разом!»  спрямовував запит про надання публічної інформації. У листі було поставлене запитання: «Чи підписували Ви Меморандум та/або будь-яку іншу угоду з фондом The Arcus Foundation?». Натомість, у листі відповіді немає, була лише спроба ухилитися від неї.

Щодо Меморандуму додамо, що він містить опис проєктів у різних навчальних закладах України. Проєкти передбачають всебічну пропаганду серед дітей ідей гендерного різноманіття, відповідно – й гомосексуалізму і транссексуалізму. У документі конкретно зазначається, що Arcus Foundation забезпечить 500 дитсадків та 500 шкіл на території України відповідними агітаційними матеріалами. А конкретно – у період з 2023 по 2025 роки вони отримають ігрові набори, літературу та наочні матеріали.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram