Міністр освіти Лісовий відмовився спростувати факт підписання меморандуму з Arcus Foundation

Актуально
21.07.2023
Міністр освіти Лісовий відмовився спростувати факт підписання меморандуму з Arcus Foundation

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий не дав відповіді на запитання, чи підписував він «Меморандум про взаєморозуміння» з американським ЛГБТ-фондом The Arcus Foundation.
Рух «Всі разом!» 30 травня спрямував запит про надання публічної інформації до Міністра. У листі було поставлене чітке запитання: «Чи підписували Ви Меморандум та/або будь-яку іншу угоду з фондом The Arcus Foundation?».

Відповідь надійшла 16 червня за підписом Альбіни Цятковської, генерального директора Директорату європейської інтеграції МОН. Утім власне відповіді на запитання у листі немає, а лише спроба ухилитися від неї:

«Інформація щодо Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки України та The Arcus Foundation у Міністерстві освіти і науки України відсутня. Департамент забезпечення документообігу, контролю та інформаційних технологій Міністерства освіти і науки України не здійснював реєстрацію запитуваного документа».

Саме такі ж формулювання МОН використав у публікації на своїх соціальних платформах наприкінці травня: «Інформація про Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки України та The Arcus Foundation у Міністерстві освіти і науки відсутня. Департамент забезпечення документообігу, контролю та інформаційних технологій Міністерства освіти і науки України не реєстрував такий меморандум».

Голова руху «Всі разом!» Руслан Кухарчук пише у своєму телеграм-каналі щодо таких відповідей Міністерства: «Ключове словосполучення у цьому реченні – «інформація відсутня». Дане твердження є неправдивим. Інформація про підписання Меморандуму між МОН і Arcus навпаки – присутня. Вона опублікована і широко обговорюється у суспільстві. Якщо у автора тексту таких міністерських повідомлень дана інформація відсутня, це проблема і брак обізнаності даного конкретного автора і не більше того».

Кухарчук наголошує, що організацію «Всі разом!» і громаду загалом НЕ цікавить, чи реєстрував Департамент документообігу Меморандум МОН і Arcus. Суспільне запитання сформульоване інакше, воно дуже просте і конкретне: «Чи підписував Оксен Лісовий Меморандум або будь-який інший документ з фондом The Arcus Foundation».

«Відповідь саме на це запитання ми очікували від міністра. Варіантів відповіді могло бути лише два: «Так, підписував», або «Ні, не підписував». Всі інші формулювання відповіді або відсутність відповіді автоматично означають «Так, підписував», – сказав він.

Слід додати, що 5 червня запит щодо меморандуму також подав резидент Кабінету експертів, філософ та історик Сергій Чаплигін. Відповідь (перелік статей Закону України на 3 сторінки без конкретики) оприлюднив у соцмережах.

Чому Міністр Лісовий не надає чіткої відповіді на пряме запитання і чи можна це вважати спробою приховати факти? Варто зазначити, що стаття 12 оприлюдненого Меморандуму між МОН і Arcus містить таку домовленість: «Сторони погодилися не робити ніяких проактивних публічних презентацій чи проактивних публічних оголошень і/або публікацій стосовно діяльності в рамках цього Меморандуму без попередньої письмової угоди іншої сторони, а також не звертатися до цього Меморандуму в будь-які політичній комунікації».

«Чи не цим пунктом Меморандуму зумовлена поведінка міністра Лісового, в якій є всі ознаки умисних спроб приховати факт підписання Меморандум з Arcus?», – зауважив Кухарчук.

Нагадаємо, що Меморандум містить опис проєктів у різних навчальних закладах, які передбачають всебічну пропаганду серед дітей ідей гендерного різноманіття, відповідно – й гомосексуалізму і транссексуалізму. Конкретно зазначається, що Arcus Foundation забезпечить 500 дитсадків та 500 шкіл на території України відповідними агітаційними матеріалами. А конкретно – у період з 2023 по 2025 роки вони отримають ігрові набори, літературу та наочні матеріали.

Мета Меморандуму: «Створити гендерно чутливий навчальний простір без гендерних стереотипів і дискримінацій, у якому люди здатні й готові виявляти, помічати, аналізувати та реагувати своїми думками і діями на все, пов’язане з гендерною нерівністю, гендерними стереотипами».

Оксен Лісовий і раніше проявляв схильність до маніпуляцій. Слід нагадати, що у березні 2023 року Міністра піймали на плагіаті кандидатської дисертації з філософії, яку він захистив у 2012 році. У свою чергу, Лісовий заявив про нульову толерантність до академічної недоброчесності. Все почалось з опублікованого аналізу автореферату дисертації Лісового «Соціокультурна самоідентифікація особистості», оприлюдненого у 2012 році, у якому містяться запозичення без посилань з ознаками копіювання окремих словосполучень із автореферату іншої дисертації.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram