Оксен Лісовий хоче поєднати історію України з всесвітньою: обурення науковців та педагогів

Актуально
20.08.2024
Оксен Лісовий хоче поєднати історію України з всесвітньою: обурення науковців та педагогів

30 липня, міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим було підписано Наказ Міністерства освіти і науки України(МОН) № 1072 «Про затвердження концептуальних засад реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти». Його основна теза – інтеграція історії України до всесвітньої історії, а відтак злиття двох предметів в один з робочою назвою «Історія: Україна та світ».

Відповідно, така інтеграція викликала обурення науково-педагогічної спільноти та всіх небайдужих громадян. Тому науковці, історики, методисти, вчителі, батьки, учні та студенти сформували звернення до міністра Лісового щодо недопустимості злиття історичних дисциплін «Історія України» та «Всесвітня історія».

Згодом, на початку серпня у соціальних мережах почалась хвиля публікацій з текстом звернення та заохоченням до бажаючих залишати свої підписи. Наразі зібрано 1848 підписів.

У документі-зверненні зазначається, що ідея інтеграції курсу історії України з всесвітньою історією лише видається, як перспективна освітня новація з опорою на досвід провідних держав Європи та Північної Америки. Проте насправді таке поєднання є шкідливим та у своїй суті знищує національну модель освіти й підриває державність України зсередини. Тим паче, на думку освітян та небайдужих громадян, це не допустимо під час національно-визвольної війни України.

Адже відомо, що історія України – це  стратегічно важливий україноцентричний предмет, що є основою національної безпеки України. А тому потребує окремого самостійного курсу з достатньою кількістю навчальних годин. Більше того, історія – це ідеологічна зброя, яка здатна впливати на українську національну свідомість теперішнього і майбутнього покоління у школах.

Сергій Чаплигін, резидент аналітичного центру Кабінет експертів зазначає: «Але сьогодні освіта в Україні, завдяки руйнівній, з середини, діяльності МОН, зокрема міністра Оксена Лісового, носить суто номінальний характер. Як процес вона існує, але зі змістовної сторони – жодного «культурного коду», жодної системи смислів вона не транслює».

Відтак, автори звернення вимагають міністра освіти і науки України – не допустити злиття предметів «Історія України» та «Всесвітня історія» в один предмет. Спрямувати курс освіти на мілітарно-патріотичне виховання на національній основі, а не глобалізацію і космополітизм. Окрім того, збільшити кількість навчальних годин на предмет історії України та зосередити увагу на очищенні історії України від московських та інших антиукраїнських та ворожих наративів.

Нагадаємо, що у березні 2023 року міністр Оксен Лісовий був пійманий на плагіаті кандидатської дисертації з філософії, яку він захистив у 2012 році. Після цієї ситуації, він відмовився від ступеня кандидата наук.

Також міністр підписав «Меморандум про взаєморозуміння» з американським ЛГБТ-фондом The Arcus Foundation. Рік тому рух «Всі разом!» надіслав запит про надання публічної інформації. У листі було одне запитання, чи підписував міністр Меморандум та/або будь-яку іншу угоду з фондом The Arcus Foundation. Однак, у листі відповіді не отримали, а лише побачили спробу ухилитися від неї.

Крім того, нещодавно стало відомо, що Оксен Лісовий ніколи не служив на передовій у складі 95 ОДШБр, як це зазначають на сайті МОН. Інформація підтверджена офіційним листом від Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. У якому зазначено, що після перевірки інформації, Оксена Лісового не було знайдено у списках військової частини.

Мабуть тому, 3 липня цього року, на урядовому сайті Кабінету міністрів України з’явилась петиція з вимогою звільнити Оксена Лісового та його заступників з займаних посад через неефективне та непрофесійне керування Міністерством освіти і науки України.

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram