Опублікована петиція про звільнення Оксена Лісового. Триває збір підписів

Актуально
09.07.2024
Опублікована петиція про звільнення Оксена Лісового. Триває збір підписів

На урядовому сайті Кабінету міністрів України з’явилась петиція з вимогою звільнити Оксена Лісового та його заступників з займаних посад через неефективне та непрофесійне керування Міністерством освіти і науки України (МОН). Опубліковане звернення 3 липня.

Наразі зібрано 1 324 підпис з 25 тисяч необхідних для розгляду петиції Президентом Володимиром Зеленським. Автор петиції – Ірина Байда.

У заяві пані Ірина зазначає, що нинішнє керівництво МОН є абсолютно непрофесійним, некомпетентним в умовах війни. А також створює хаос і невизначеність в системі освіти та інших дотичних до неї галузей.

Автор акцентує увагу на кількох аспектах бездіяльності Оксена Лісового та його заступників. Перший аспект, це останній резонанс з питанням аспірантури. «Маючи усі необхідні інструменти в межах своїх повноважень (регулювання ліцензійного обсягу) і аналітичні можливості (відділи і департаменти МОН з десятками фахівців належного рівня і відповідною зарплатою з держбюджету) команда очільника МОН та його заступників не змогла передбачити та спланувати зростання кількості вступників в аспірантуру у 2024 році», – пише автор петиції.

Другий згаданий аспект, це внесені зміни у правила вступу в 2024 році. Адже відповідно цьому, МОН фактично, заборонило денну форму навчання для контрактників, які вступають на аспірантуру. Тим самим забравши з бюджету України кошти на оплату бюджетної форми навчання, яку збільшено у понад два рази без погодження з фінансовими установами держави.

Автор петиції Ірина вважає, що внаслідок таких несистемних та хаотичних дій державний бюджет матиме збитки в розмірі сотень мільйонів гривень.

Третій аргумент у петиції, це непрозорість у розподілі бюджетних місць між закладами вищої освіти. «Нагадаю, вступ уже відбувається, а «правила гри» нікому, окрім чиновників МОН, не відомі. Безумовно, це породить величезну корупцію як під час розподілу бюджетних місць, так і під час вступу», – написано у заяві.

Враховуючи це, Ірина Байда та 1 324 підписант петиції вважають, що Міністерство освіти очолює академічно недоброчесна особа – Оксен Лісовий. Вона пише: «Після таких менеджерів освіта та наука в Україні існують не «завдяки», а «всупереч».

Нагадаємо, що у березні 2023 року міністра Оксена Лісового піймали на плагіаті кандидатської дисертації з філософії, яку він захистив у 2012 році. Після цієї ситуації, він відмовився від ступеня кандидата наук.

Також міністр підписав «Меморандум про взаєморозуміння» з американським ЛГБТ-фондом The Arcus Foundation. Рік тому рух «Всі разом!» надіслав запит про надання публічної інформації. У листі було одне запитання, чи підписував міністр Меморандум та/або будь-яку іншу угоду з фондом The Arcus Foundation. Однак, у листі відповіді не отримали, а лише побачили спробу ухилитися від неї.

Крім того, нещодавно стало відомо, що Оксен Лісовий ніколи не служив на передовій у складі 95 ОДШБр, як це зазначають на сайті МОН. Інформація підтверджена офіційним листом від Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. У якому зазначено, що після перевірки інформації, Оксена Лісового не було знайдено у списках військової частини.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram