Де краще народжувати: Івано-Франківськ виділяє 20 тисяч на породілля

Актуально
16.10.2023
Де краще народжувати: Івано-Франківськ виділяє 20 тисяч на породілля

З початку 2023 року у Івано-Франківську ухвалили рішення про фінансову підтримку молодих батьків. Відтепер за новонароджену дитину у міському пологовому будинку батьки отримують 20 тисяч гривень від міського бюджету. А якщо один з батьків є захисником України –  50 тисяч гривень.

Щотижня виплати затверджують згідно кількості заяв, яка була подана. Як повідомив 15 вересня міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, від початку року вже 462 матері отримали виплати на загальну суму 10 мільйонів 240 тисяч гривень.

Щодо поточної інформації по виплатах у жовтні, він повідомляє: «Цього разу проголосували за фінансову підтримку 32 матерів на 760 тисяч гривень». Додатково роз’яснив, що з них 28 матерів отримають по 20 тисяч грн, а 4 – по 50 тисяч грн, тому що батько або мати малюка є військовослужбовцями.

Під час створення програми, міська влада попіклувалась також і про зручність подання заяв для породільних мам. Наразі оформити заявку та подати необхідні документи можна відразу у пологовому будинку, які потім направляють у ЦНАП. Детальніше про умови та процес подання документів пояснив Руслан Марцінків у своєму дописі на Фейсбук.

Також звернув увагу: «З нетерпінням очікуємо появи малят на світ. Нехай наша громада поповнюється здоровими й щасливими маленькими франківцями. Адже Івано-Франківськ — це місто для життя»

Депутат міської ради Ярослав Дубас у розмові з офісом «Всі разом!» розповів, що змотивувало міську владу ухвалити рішення на підтримку батьківства та материнства. Перша причина – це статистика народжуваності та смертності. Адже, наразі в Україні смертність набагато перевищує народжуваність. Друга – це катастрофічна ситуація з демографією України.

 

«Ми зібрались з міським головою, депутатами, лікарями та загалом інтелігентським середовищем нашого міста. Побачили, що виплати які ми надаємо сім’ям є надто мізерними у теперішній час. Тому вирішили зробити такий крок», – розповідає Ярослав.

Він зазначає, що це хороша ініціатива для державної сімейної політики. «Було б добре, щоб такі рішення про виплати та підтримку сімей приймали інші міста України. Громадські діячі, депутати можуть звертатись до міської влади з такою ж ініціативою, – говорить Ярослав. – Не обов’язково 20 тисяч гривень, відповідно до бюджету міста, це може бути більше або менше. Проте у будь-якому разі сім’ї відчують зацікавленість держави у них».

Також депутат зауважив, що фінансова підтримка сімей не понесе за собою зовсім ніяких втрат для бюджету. Відповідно до даної програми виплат, міська влада Івано-Франківська закликає інші міста України, а також державну владу переглянути бюджет та збільшити фінансову підтримку на кожну новонароджену дитину.

Читайте також: 

Скрипка базує: фемінізм та ЛГБТ – зупиняє популяцію людей

Переможниця «Місіс Америка 2023» : “Я відчуваю силу від материнства”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram