Військовий оглядач, історик, медик, політичний діяч – коментарі резидентів Кабінету експертів після 12 днів війни

Експертиза
07.03.2022
Військовий оглядач, історик, медик, політичний діяч – коментарі резидентів Кабінету експертів після 12 днів війни

Триває 12-й день війни російської федерації проти України. Дванадцятий день мужнього спротиву і згуртованості українців. Резиденти Кабінету експертів дали свої коментарі, висновки і пронози. Усі вони безумовно вірять в перемогу України та підкреслюють силу й міць нашої держави та народу. Що нас навчила ця війна, що показала, відкрила, виявила – читайте в підбірці коментарів військово-політичного оглядача, філософа-історика, медика та громадського діяча.

Тарас Мокляк, військово-політичний оглядач, аналітик інформаційного агентства GuildHall, прокоментував військову та цивільну ситуацію в Україні. Він сказав: «Кілька слів хотілося б сказати і по цивільній, і по військовій частині. Перш за все про цивільну – дуже добре працює логістика на західній Україні, попри те, що вона трішки вповільнена. Люди дуже відкриті, гостинні, з розумінням ставляться до ситуації, приймають, допомагають, тому приємно відчувати цей дух і серед цивільних.

Те, що стосується воєнної військової історії – ми тримаємо сьогодні міста. Попри запеклі бої в Миколаєві, Херсоні, Бердянську, Маріуполі, ми тримаємо практично всі міста України. Навіть ті, які були тимчасово захоплені, назад відбивають та виганяють ворога за кордон, за межі міста. Тому хочеться відзначити цей колосальний бойовий дух, непогану, рішучу позицію Заходу щодо економічного тетору проти ворога – проти рф. Вкупі це все може принести плід.

Запасу ресурсу для ведення війни в рф в розрахунку на такі жорстокі санкції і на такий бойовий дух не було. Тому довго вони не протримаються. Ми робимо все для того, щоб війна завершилася перемогою і звільненням поневолених народів рф від тирана».

Сергій Чаплигін, філософ, історик, резидент Кабінету експертів, долучився до оборони Київщини. Саме звідти він дав свої висновки для руху «Всі разом!» за результатами першого тижня війни. Він зазначає, що за цей тиждень народилася нова Україна, нове суспільство, нові люди; повага героїзму та самопожертві українців – як військовим, так і цивільним; поломані всі плани ворога та проявлено всю його нікчемність; міць російської армії виявилася міфом – її можна та треба бити;  нас підтримує весь світ; нас хочуть бачити в Євросоюзі; ми взнали, хто є для нас братніми народами; до нас їдуть громадяни інших країн боронити разом з нами нашу свободу; хто не вмів – навчився молитися. І наостанок додав: «І головне – я вірю в нашу перемогу! З нами Бог! Слава Україні!»

До речі, про нікчемність путіна писав на своїй сторінці в фейсбук голова руху «Всі разом!» Руслан Кухарчук. Він зазначив: «Володимир путін перебуває у дуже скрутному становищі. Кожна його наступна брехня просто повинна бути страшнішою за попередню. Бо треба ж якось і далі розпалювати полум’я агресивної окупаційної війни. А за всі століття та тисячоліття нічого більш дієвого не вигадано, ніж брехня. А тому він бреше у кожному своєму спічі – все яскравіше, все вишуканіше. Але в результаті щоразу виходить все більш безглуздо».

Також Кухарчук описав історичний момент для України – заявку в ЄС: «Прем’єр, спікер та президент підписали заявку на вступ України до Євросоюзу.

Тридцять років готувались. А підписали, так би мовити, між справами. Між терміновими наказами, екстреними рішеннями, розпорядженнями, що горять, і тривожними переговорами. Підписали, відволікшись буквально хвилин на п’ять. Підписали на тлі мішків з піском і далі повернулися до справді життєво важливих завдань.

Ми вже сказали. І зробили все. А заявку підписали, щоби дати Європі шанс. Шанс повернутись до цінностей. І до тої самої забутої ними Гідності.

Нехай розглядають. І думають. І вирішують. А ми – за справу. До перемоги!»

Лікар-анестезіолог, резидент Кабінету експертів Павло Сільковський також не лишився осторонь у висловлюваннях щодо війни та українського народу. На своїй сторінці в фесбук він описав згуртованість людей: «Під час війни ціна життя знижується, а ціна виживання зростає. Це один з уроків, які встиг засвоїти за ці дні. Як і те, що в мирному часі жити можна і поодинці, а під час затяжної війни – лише в гурті. І в цьому сенсі українці мають перевагу і досвід. Здатність до гуртування і взаємодопомоги викликає захоплення. У мирний час ми могли бути 73% і 25%, східняками і бандерами, вакцинованими і ні, діловими і не дуже. Але як прийшла небезпека, різниця зникла. Ми всі стали українцями і збилися в купу. Так от, не давайте левам знову розділяти нас. Тільки разом ми зможемо вижити. І нехай нам допоможе Бог!»

Нагадаємо, Президент України сказав російським окупантам: «Ви не зруйнуєте нашої віри – нашої щирої віри в Україну і в Бога». В Україні з’явилися білборди про Божий захист і подяку ЗСУ. Репортаж першого тижня війни – як наші люди долучаються до боротьби за свободу України.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram