Законопроект 5488 спровокував народний спротив: по Україні масово підписують вимогу відкликати провокаційний документ

Актуально
09.08.2021
Законопроект 5488 спровокував народний спротив: по Україні масово підписують вимогу відкликати провокаційний документ

Скандальний законопроект 5488, який передбачає накладення штрафів за критику гомосексуальної поведінки, викликав громадський резонанс. По Україні у містах виникають локації підписів петиції з вимогою зняти проект як такий, що порушує конституційні права людини.

Громадські організації, просімейні активісти, свідомі громадяни виступають з вимогою скасувати нашумілий законопроект 5488, який звучить так: «Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації». Цей урядовий  законопроект пропонує встановити кримінальну та адміністративну відповідальність за так звану дискримінацію за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

У Києві ГО «Християнський Фронт» за кілька годин зібрала понад півтисячі підписів проти цього документа. Підхопили марафон і в Херсоні – там провели цілу акцію збору підписів, де також зібрали кілька сотень голосів. Організатором виступила ГО «Древо». У Миколаєві петицію проти законопроекту 5488 підписували прямо у стінах церкви і відразу надсилали до урядових структур. Ще ряд міст планує найближчим часом провести подібні акції по збору підписів.

З самого початку реєстрації законопроекту 5488 виникло обурення навколо цього документа. ЛГБТ-лобісти активно просувають його до прийняття, а громадськість виступає проти. Уряд та МВС не провели передбачених законом консультацій з громадськістю під час розробки і реєстрації у Верховній Раді відповідного законопроекту, чим порушили Закон. На початку липня через численні звернення різних громадських та релігійних організацій, рух «Всі разом!» подав позов проти Кабміну до Окружного Адміністративного суду Києва. А вкінці липня цей законопроект 3488 спровокував сутички під офісом Президента.

Голова руху «Всі разом!» Руслан Кухарчук зазначає: «Ми застерігаємо уряд та міністерства від дій, які спрямовані на обмеження фундаментальних конституційних прав і свобод громадян. Подібні законодавчі ініціативи  провокують значний суспільний спротив та підривають довіру до органів державної влади. Свобода слова, свобода мирних зібрань, свобода віросповідання – це базові цінності, на яких ґрунтується українська ідентичність».

Нагадаємо, експерти одноголосно зазначають: законопроект 5488 загрожує основоположним правам людини, гарантованими Конституцією. А саме: праву на вільне вираження думки та слова, на державну охорону здоров’я населення, на рівність усіх громадян перед законом.

Просимо також долучитися до збору підписів. Бланк для підписів тут: 5488_blank

Зібрані бланки просимо надсилати в центральний офіс Руху «Всі разом!» за адресою: 01001, Київ, а/с 436.

Скановані копії бланків надсилати на електронну пошту info@vsirazom.ua

Телефон для консультацій: +38 (098) 858-4848

У офісі Руху всі зібрані бланки із підписами опрацьовуються та інформація про зібрані підписи та їхню кількість передається центральним органам влади: Президенту України, Кабінету Міністрів України та Верховній Раді України. Це має значний вплив на подальше формування державної політики.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram