Звіт Об’єднаної моніторингової групи з “Маршу рівності”: 11 актів про правопорушення

Актуально
21.09.2021
Звіт Об’єднаної моніторингової групи з “Маршу рівності”: 11 актів про правопорушення

18-19 вересня Об’єднана правозахисна моніторингова група проводила спостереження під час так званого «Маршу рівності» у Києві. Координацію здійснював офіс організації «Всі разом!». Правозахисна моніторингова група утворена громадською коаліцією і складається з волонтерів, юристів, адвокатів, журналістів, операторів, фотографів, методистів, профільних експертів. Понад 50 громадських організацій приєдналися до відповідної Резолюції.

Місце проведення моніторингу: Київ, вулиця Володимирська та вулиця Льва Толстого, за маршрутом слідування так званого «Маршу рівності».

Моніторингова група діяла з метою захисту прав та свобод, життя та здоров’я, честі та гідності громадян України, гарантованих Конституцією, які протидіють небезпечним суспільно-політичним вимогам ЛГБТ-руху та допомагають державним органам захищати суспільну мораль, національні цінності, традиції, культуру та здоровий спосіб життя.

Кількість Спостерігачів у Моніторингової групи – 28 осіб. Усі вони мали розпізнавальні знаки у вигляді жилету зеленого кольору із написом «ВСІ РАЗОМ! СПОСТЕРІГАЧ».

Під час проведення моніторингових дій були зафіксовано 11 випадків, в яких є ознаки правопорушень з боку структур МВС. Всі ці випадки описані у відповідних актах, зокрема, про наступне:

1. Про перешкоджання діяльності народного депутата України, який вийшов на акцію протесту проти ЛГБТ ходи.

2. Про бездіяльність поліцейських під час публічної демонстрації дій, які містили елементи еротичного шоу у присутності неповнолітніх.

3. Про наявність ознак дискримінації за релігійними ознаками у змісті транспарантів та гасел учасників «Маршу рівності».

4. Про бездіяльність поліцейських під час розпалювання ворожнечі та використання мови ненависті учасниками «Маршу рівності», в тому числі проти поліції (гасло «Love satan, hate cops»).

5. Про порушення права киян на вільне пересування вулицями міста та користування громадським транспортом.

6. Про перешкоджання вільному пересуванню громадянина України із плакатом: «Бог, Конституція України та природа людини – проти ЛГБТ в Україні».

7. Про перешкоджання учасникам «Молитовної варти» провести мирну акцію протесту (повідомлення про проведення якої належним чином зареєстровано в муніципальних органах). Поліцейські вчиняли неправомірні дії під час проведення мирної акції, у тому числі: видирали матеріали з рук учасників, називали їх образливими словами, пошкодили та зіпсували банер, наступаючи на нього ногами.

За результатами складених актів готуються для направлення у Державне бюро розслідувань і Національну поліцію відповідні заяви.

Складені акти відповідають заздалегідь задекларованій меті діяльності Моніторингової групи під час т.з. «Маршу рівності»:
– спостереження за діями державних силових підрозділів з метою недопущення порушення конституційних прав громадян на свободу мирних зібрань, свободу слова;
– спостереження за можливими випадками дискримінації з боку правоохоронців відносно громадян через їхні світоглядні, релігійні та інші переконання;– оформлення актів про події, які мають ознаки правопорушення з боку підрозділів МВС;
– повідомлення до Державного бюро розслідувань про вчинені правоохоронцями діяння в частині порушення основоположних прав та свобод людей;
– підготовка і надання матеріалів для судового захисту громадян, чиї права на протест проти ЛГБТ-пропаганди були порушені.

Моніторингова група заздалегідь повідомила міську владу про проведення моніторингових дій та задекларувала відкритість до конструктивної взаємодії з урядовими та муніципальними органами правопорядку. Загальну координацію здійснював офіс організації «Всі разом!» за участі коаліції громадських організацій.

«Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram