Як євангелісти переконали Майка Джонсона підтримати Україну: хроніка подій

Актуально
25.04.2024
Як євангелісти переконали Майка Джонсона підтримати Україну: хроніка подій

Лідери українських і американських євангелістів здійснили відчутний вплив на позицію спікера Конгресу США Майка Джонсона щодо виділення допомоги Україні. Це стало настільки очевидним явищем, що на цю тему вийшла серія публікації у світових медіа, і вони було широко цитовані в Україні та інших країнах.

Британське видання Financial Times вчора вийшло з розлогою публікацією. Її заголовок і підзаголовок звучать так: «Внутрішнє навернення спікера Палати представників Майка Джонсона щодо допомоги Україні. Проривний крок щодо проведення голосування після кампанії євангельських християн».

У різних медіа зокрема йдеться, що приватні зустрічі між Джонсоном, який належить до баптистської церкви, і українськими християнами, які страждають від війни, були значним фактором. Згадується зустріч спікера із Сергієм Гайдаржи, баптистом, чия дружина та чотиримісячний син мали загинув внаслідок атаки російського безпілотника в Одесі на початку березня. Цю зустріч організував Павло Унгурян, колишній народний депутат і нині координатор національних молитовних сніданків в Україні.

Також 26 березня Майку Джонсону був направлений колективний лист від Ради Євангельських Протестантських Церков України. «Від імені Ради, що представляє понад 8000 церков та охоплює близько 2 мільйонів віруючих, ми просимо про вашу дію та молитву… Протягом 30 років після проголошення незалежності України ми мали можливість благовістити, допомагати людям духовно, відкривати тисячі церков, однак потім росія почала війну аби знищити нас як народ». Цей лист підписали очільники 15 протестантських конфесій України.

8 квітня група лідерів американських баптистів написали спікеру Палати представників Джонсону, закликаючи його підтримати Україну у війні з Росією. «Коли ви розглядаєте зусилля щодо підтримки України, ми смиренно просимо вас враховувати тяжке становище християн… Рішення російського уряду вторгнутися в Україну та атакувати євангельських християн в Україні стало трагічною ознакою війни», – йшлося у листі. Його підписав зокрема Річард Ленд, колишній президент Комісії з питань етики та свободи віросповідання Південної баптистської конвенції.

11 квітня в ефірі американської суспільної телекомпанії PBS вийшов спеціальний репортаж Саймона Островського. В ньому він розповідає про захоплені росіянами будівлі протестантських церков в окупованому Мелітополі. І загалом – про переслідування євангельських християн на окупованих територіях України.

15 квітня у найпопулярнішому євангелістському онлайн-медіа США Christian Post вийшла стаття голови організації «Всі разом!» Руслана Кухарчука. В ній він аргументував, чому саме Україна є оплотом традиційних і християнських цінностей у Європі. «Найбільше в Європі об’єднання баптистів – саме в Україні. А кількістю п’ятидесятницьких церков ми поступаємося лише Румунії. У нас понад 1000 харизматичних церков, що є величезним показником. Україна – це країна абсолютної релігійної свободи. На противагу цьому геть інша ситуація в Росії, де релігійна діяльність всіх конфесій повністю контролюється спеціальними службами і урядом. А на окупованих Росією територіях України церкви закриваються, а молитовні будинки конфіскуються кремлівським режимом, як це робили більшовики сто років тому», – написав Кухарчук.

Також багато інших євангельських лідерів і організацій доклали значні зусилля для переконання Майка Джонсона і загалом республіканців в американському Конгресі. І це дало результат…

17 квітня спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон в інтерв’ю американському телеканалу C-SPAN неочікувано заявляє: «Нині настав критичний час – критичний час на світовій арені. Я міг би прийняти егоїстичне рішення і зробити щось інше, але я роблю тут те, що вважаю за правильне. Я думаю, що надання допомоги Україні прямо зараз критично важливе… Я вважаю, що краще надіслати українцям зараз кулі, ніж посилати туди наших американських хлопців. Це не гра. Ми не можемо грати із цим у політику».

20 квітня Майк Джонсон зробив історичну дію – виніс українське питання на голосування попри тиск окремих членів Республіканської партії не робити цього. У підсумку 311 членів нижньої палати Конгресу США проголосували ЗА виділення понад 60 млрд доларів на фінансову і військову допомогу Україні під час війни. 23 квітня це рішення затвердив Сенат. 24 квітня відповідний закон підписав президент Байден.

«Спікер почув від євангельських християн США та України про переслідування українських християн Росією. Це відкрило йому очі», – йдеться у статті «Еволюція Майка Джонсона щодо України», опублікованій в газеті The Washington Post 21 квітня, на наступний день після голосування.

Таким чином слід констатувати, що християнські євангелічні групи є надзвичайно вагомим фактором впливу на політичні процеси у США. Відтак в цьому контексті американські консервативні політики є дуже чутливим до лівих ініціатив, які періодично виникають в Україні, як то спроба легалізувати одностатеві партнерства. Сьогодні органи влади України мають докласти максимум зусиль для захисту християнських і сімейних цінностей в державі. Передусім це необхідно з міркувань національної безпеки, а також це важливо з міркувань консолідації консерваторів всього світу в підтримці Україні в її визвольній боротьбі проти російського агресора.

ГО «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram