Набув чинності закон про легалізацію канабісу: що це означає?

Актуально
16.08.2024
Набув чинності закон про легалізацію канабісу: що це означає?

16 серпня в Україні почав діяти закон № 3528-IX (законопроєкт № 7457), який фактично легалізував канабіс. Він передбачає «внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis)». Закон набув чинності через пів року після підписання.

Як показує досвід інших країн, легалізація так званого «медичного канабісу» стала тільки початком для повної легалізації наркотиків. Країни, які раніше прийняли подібний закон, зараз розглядають прийняття законів, які націлені на рекреаційне вживання легких наркотиків та відкритий продаж в звичайних магазинах. У багатьох країнах вже легалізували вживання наркотиків з метою отримання відчуття задоволення, змінення стану свідомості або інших цілей.

Ліво-радикальні угрупування діють поступово. Тому прийняття закону про легалізацію канабісу в Україні може також стати початком повної легалізації вживання наркотичних препаратів для будь-якого громадянина та відкритого продажу наркотиків.

Про що цей закон

Законом дозволяється:

– Культивування канабісу юридичними особами. За умови виконання правил, прописаних у законі, організаціям дозволяється вільно вирощувати канабіс.

– Розроблення нових наркотичних засобів науковими установами для так званого медичного застосування та наукової і науково-технічної діяльності. Використання наркотичних засобів дозволяється лише після клінічних досліджень та державної реєстрації.

– Забезпечення обігу канабісу, наркотичних засобів та їх виготовлення юридичними особами. Обіг канабісу також дозволяється за умови виконання правил.

– Використання наркотичних засобів у науковій, науково-технічній та освітній діяльності юридичними особами для надання так званої медичної допомоги хворим.

Історія легалізації
Легалізація канабісу в Україні почалася ще у 2005 році, коли у Києві провели перший так званий «Конопляний марш». Але підтримки конопляні активісти тоді не отримали ні від суспільства ні від парламенту. Тому вони придумали легенду про так званий «медичний канабіс». Починаючи з 2019 року нарко-лобісти почали просування канабісних законопроєктів з різними експериментальними назвами.

Після декількох невдалих законопроєктів, у 2022 році був створений проєкт закону №7457. Рішення про його реєстрацію було ухвалене на засідання Уряду з подачі Міністерства охорони здоров’я. Назва проєкту досить маніпулятивна: «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни».

10 червня 2022 року Верховна Рада України одержала законопроєкт. А 21 грудня 2023 року закон було прийнято. Президент України Володимир Зеленський поставив свій підпис 13 лютого 2024 року.

Про лобістів канабісу в Україні
«У промоутерів конопляного легалайзу немає нічого святого. Їхня головна мета – заробляти шалені гроші на канабісі і легалізації наркотиків. Заради цього вони будуть використовувати найбрудніші і найманіпулятивніші техніки», – зазначає голова організації «Всі разом» Руслан Кухарчук.

Роман Ступницький, резидент «Кабінету експертів», розповів про головних лобістів наркотиків в Україні: «Це народний депутат Ольга Стефанишина, яка була заступником міністра охорони здоров’я. Вона очолила посаду під виглядом громадського діяча, але коли батьки онкохворих дітей зверталися до МОЗ перерозподілити кошти з одного напрямку на допомогу їхнім дітям, їм відмовили. Це голова організації «100 % життя» Дмитро Шерембей, з яким я неодноразово був на телеканалах, та брав участь у дискусіях. Це Павло Ковтонюк, один із заступників міністра охорони здоров’я, проти якого відкривали кримінальні справи за його діяльність в МОЗ. Це Уляна Супрун, яка була в.о. міністра охорони здоров’я. Вона із Шерембеєм та Стефанишиною взагалі хотіли легалізувати наркотики в Україні. Ці всі люди займалися відвертим лобізмом, не в інтересах української молоді».

Суть та небезпеки закону
Фактично головним завдання ініціаторів закону є створення та легалізація в Україні ще одного наркоринку, поки суспільство зайняте війною. У законі 3528-IX зазначено, що він має на меті державне регулювання в Україні обігу рослин роду коноплі Cannabis у медичних і промислових цілях та у науковій і науково-технічній діяльності. Задекларованою метою законопроєкту є розширення доступу хворих до лікування онкологічних та інших тяжких захворювань, що зумовлюють сильний біль та страждання пацієнтів, а також лікування посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок бойових дій.

Але як відомо, вченими Стенфордського медичного університету, Національним центром посттравматичних стресових розладів та іншими авторитетними медичними академічними установами були проведені дослідження. Вони не підтвердили, що канабіс є ефективним засобом лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

Ба більше, є результати досліджень, які підтверджують, що канабіс може бути шкідливим, особливо при тривалому вживанні. Насправді канабіс – це звичайна наркотична речовина, вживання якої несе ті самі ризики, що й вживання інших наркотичних речовин. Надання препаратам канабісу “медичного” статусу не перетворює наркотичний препарат у безпечні ліки.

Насправді закон спрямований не на створення додаткових можливостей для лікування тяжкохворих пацієнтів. Його справжньою метою є легалізація вирощування сировини конопель, яка містить наркотичну речовину, її переробка та реалізація в Україні. Тобто він переважно про бізнес на наркотиках, а не про медицину та турботу про постраждалих від війни.

Це також підтверджується тим, що фахівці неодноразово надавали пояснення, що коли для ефективного лікування та знеболення пацієнтів потрібні певні препарати, виготовлені на основі канабісу, це може вирішити Уряд на рівні підзаконних актів без необхідності ухвалення законопроєкту № 7457. Для цього достатньо було розширити перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та надати дозволи для їхнього застосування у медичних цілях шляхом внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000 року та інших діючих підзаконних актів.

Читайте також:
Канабіс не лікує, а погіршує симптоми: дослідження.
Легалізація метадону і канабісу в Україні. Які політики і організації стоять за індустрією смерті.
До чого покликаний черговий злочинний канабісний законопроект МОЗ? Експертиза науковців.
Легалізацію канабісу в Україні направили на розгляд Верховної Ради.
Канабіс – у закон, гроші – у кишеню, людей – на цвинтар.
Метаморфоза канабісного легалайзу в Україні: від права покурити – до міфу про здоров’я.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram