До чого покликаний черговий злочинний канабісний законопроект МОЗ? Експертиза науковців

Експертиза
08.06.2022
До чого покликаний черговий злочинний канабісний законопроект МОЗ? Експертиза науковців

В Україні уже вп’яте ставлять на голосування законопроект про легалізацію канабісу. Щоразу видозмінюючи його назви, щоб він здавався громадськості актуальним та важливим. Тепер в законопроекті додали згадку про війну та лікування психічного здоров’я українців: «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни». Разом з тим, Олександр Ігнатенко, керівник Асоціації «Українська технічна конопля», в програмі Кабінет експертів розповів про побічні дії медичного канабісу та те, як просунута Німеччина відмовляється від безкоштовного лікування коноплями саме через величезний відсоток шкоди для організму.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко на своїй сторінці в фейсбук так пояснив необхідність прийняття законопроекту про легалізацію канабісу: «Ми розуміємо негативні наслідки війни на стан психічного здоров’я. Ми розуміємо кількості людей, які будуть потребувати медикаментозного лікування внаслідок цього впливу». І на його думку, найкращими ліками для психічного здоров’я українців стануть саме наркотики.

Втім, керівник Асоціації «Українська технічна конопля» Олександр Ігнатенко пояснює:  «Усі лобісти, промоутери легалізації конопель намагаються нав’язати суспільству таку ідею, що саме марихуана (тобто наркотик, що міститься в  коноплі), має терапевтичний ефект. А насправді все навпаки». В Україні є державна наукова інституція, підпорядкована Національній академії аграрних наук України, яка займається коноплями. Це Інститут луб’яних культур, як державна установа він працює в Україні вже 90 років, всі 30 років незалежності Інститут вирощує технічні коноплі для виготовлення волокна і олії. Йдеться про канабісні культури, які майже не мають наркотичного потенціалу. За ці роки в Україні зібралася найбільша світова колекція сортів технічного канабісу.

Але усі законопроекти, які просуваються щодо легалізації канабісу, на думку Ігнатенка, у своїй суті закладені не для реалізації прав громадян своєї країни, а для того, щоб іноземні фармакологічні компанії та ті, хто займається вирощуванням сировини за кордоном, привозили до нас готовий продукт та продавали його за високою ціною. Цю думку розділяє і Сергій Ткаченко, директор Інституту луб’яних культур Національної академії аграрних наук України.

«У Німеччині пацієнти відмовляються від лікування канабісом, хоча там це безкоштовно. Тому що 40% пацієнтів мають сильні побічні ефекти. Другим етапом після того, коли регламентується використання конопель у медичних цілях, ці ж фармкомпанії запускають дорогі препарати. І мовляв, давайте ми це робитимемо за рахунок страхової медицини. А страхова медицина реалізується з допомогою держави. Тобто ми, як платники податків, оплачуватимемо дорогий препарат, який несе багато шкоди організму людини», – каже керівник Асоціації «Українська технічна конопля».

«У вівторок, коли наші героїчно боронять Сєвєродонецьк, міністр Віктор Ляшко здійснював у Кабміні дії, які, маю я підстави припускати, створювали позитивний настрій дуже специфічним канадським фармакологічним корпораціям. Міністр Ляшко навіть надав фотозвіт своїх зусиль – світлину з піднятою рукою на засіданні уряду. Він взявся за останній шанс. Додав у назву тепер вже четвертого канабісного законопроєкту максимально чутливі слова, спекулюючи на хворих і на ветеранах війни. Бо у тих МОЗівських хлопців в цьому сенсі нічого святого, бо головне – легалайз», – пише Руслан Кухарчук у своєму телеграм-каналі. І додає, що Верховна Рада цей законопроект не проголосує, бо депутати розуміють, що така ініціатива злочинна.

Коноплі між наукою, медициною та наркоманією. Олександр Ігнатенко у програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ 

Вчені про канабіс в науково-технічній діяльності. Сергій Ткаченко у програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram