Канабіс не лікує, а погіршує симптоми: дослідження

Актуально
17.07.2023
Канабіс не лікує, а погіршує симптоми: дослідження

Експерти Стенфордського медичного університету та Національний центр посттравматичних стресових розладів зазначають: «Дослідження не підтверджують, що канабіс є ефективним засобом лікування посттравматичного стресового розладу».

Останнім часом канабіс став доволі актуальним явищем. Одні запевняють у його медичних здібностях, а інші занепокоєні. Проте нещодавно проведені дослідження вченими Стенфордського медичного університету, Національним центром посттравматичних стресових розладів та іншими авторитетними медичними академічними установами – не підтвердили, що канабіс є ефективним засобом лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Щобільше, є результати досліджень, які підтверджують, що канабіс може бути шкідливим, особливо при тривалому вживанні.

Враховуючи це, лікарі не рекомендують канабіс для лікування ПТСР.

«Віра в те, що канабіс можна використовувати для лікування ПТСР в основному базується на неофіційних даних людей, які говорять, що канабіс допомагає впоратися з їхніми симптомами та покращує життя», – зазначають у статті Національного центру посттравматичних стресових розладів.

Також у підготовленому матеріалі розповіли про нещодавнє дослідження. У ньому взяли участь постійні споживачі канабісу та ті, хто не вживав канабіс раніше. Результати дослідження показали, що споживачі канабісу повідомляли про зменшення симптомів на короткий термін. «Однак, важливо зауважити, що ці люди вживали канабіс або марихуану у своєму житті ще до експерименту. Тому дивно, що їхні симптоми зменшилися на початку дослідження, а не раніше під час вживання наркотичних речовин», – підкреслили у статті.

Ще одне дослідження показало, що споживачі так званого «медичного канабісу» з ПТСР відчули лише короткочасне полегшення симптомів при вживанні канабісу.  Лікарі зазначають: «Довгострокових змін не було зафіксовано. Це свідчить, що канабіс не може ефективно лікувати ПТСР».

Крім того, інші дослідження виявили, що постійне вживання канабісу може з часом погіршити симптоми, пов’язані з травмою.

Сміта Дас зі Стенфордського відділу медицини, доктор медичних наук, має досвід роботи в психіатричній клініці та спеціалізується на розладах пов’язаних із вживанням психоактивних речовин. Вона спостерігала, як наслідки вживання марихуани стають все гіршими, починаючи від проблем залежності до психозу.

Центри по контролю та профілактиці захворювань Сполучених Штатів Америки (CDC) повідомляють, що тривале або постійне вживання канабісу підвищує ризик психозу та шизофренії. Датські дослідники 24 травня 2023 року опублікували дослідження у якому розповіли, що у людей в яких діагностували розлад пов’язаний з вживанням канабісу, майже вдвічі частіше виявлена клінічна депресія. Також в чотири рази частіше встановлений біполярний розлад, який включає психотичні симптоми.

Американська психіатрична асоціація – найбільш авторитетне професійне об’єднання психіатрів зі США та інших країн світу відмовилось від використання канабісу. Тому що не має достатніх доказів, які б підтверджували його використання для психічного здоров’я та психіатрії.

У вас є можливість переглянути та прочитати деталі досліджень. Переходьте за прикріпленими посиланнями. 

Нагадаємо, що 13 липня 2023 року Верховна Рада у першому читані проголосувала за законопроєкт № 7457 “Про легалізацію медичного канабісу” в Україні. Його підтримали 268 депутатів. Щоб законопроєкт набув чинності, депутати ще мають ухвалити його в другому читанні, а тоді направити на підпис президентові.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram