Депутати хочуть заборонити дискримінацію дітей через відсутність у них вакцинації

Актуально
08.04.2021
Депутати хочуть заборонити дискримінацію дітей через відсутність у них вакцинації

У Верховній Раді зареєстрували проект Закону про внесення змін до Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”. Суть пропонованих змін – заборонити дискримінацію дітей за ознакою вакцинації або її відсутності. Співавторами виступили Антон Поляков, Ірина Констанкевич, Анна Скороход, Тарас Батенко, Георгій Мазурашу.

Загальновідомо, що при прийомі в заклади освіти існує досить високий рівень дискримінації дітей за станом здоров’я на підставі наявності або відсутності профілактичних щеплень. І сьогодні в Україні існує законодавча колізія у контексті застосування норм щодо добровільного порядку проведення профілактичних щеплень та нормами, що містять заборону приймати не щеплених дітей до дитячих закладів. Законопроект покликаний врегулювати існуючи законодавчі колізії та скасувати дискримінацію за ознакою відсутності вакцинації у дітей.

«…Існує законодавча колізія, коли норми статті 12 (Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»), які встановлюють добровільний порядок проведення профілактичних щеплень, якими,зокрема, батькам надається право вибору вакцинувати своїх дітей чи ні, конфліктують з нормами статті 15, що містить заборону приймати дітей, які не отримали профілактичних щеплень, до дитячих закладів», – йдеться у Пояснювальній записці.

Слід зазначити, що цією неузгодженістю у законодавстві постійно користуються посадовці для створення тиску на батьків, які мотивовано відмовляються від проведення профілактичних щеплень своїм дітям. Це створює перешкоди для отримання очної освіти, що суперечить Основному Закону України та низці інших законодавчих актів. При цьому, немає достовірних даних, що щеплена особа не є абсолютно безпечною для оточуючих.

У Пояснювальній записці також йдеться: «Здорова людина не створює загрозу інфекційних хвороб для інших людей. Таким чином, зняття обмежень щодо прийому здорових невакцинованих дітей, які не були у контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями, до закладів освіти жодним чином не може впливати на стан здоров’я інших дітей та на загальний стан захисту дітей України від інфекційних хвороб».

Юрист Елеонора Дібрівна: «Відмова від отримання певних медичних профілактичних послуг не може бути підставою для обмеження права на освіту. Воно гарантовано Конституцією, яка також забезпечує рівність у реалізації цього права без жодних привілеїв чи обмежень. Будь-яка форма дискримінації дітей за ознакою відсутності вакцинації недопустима».

Зазначимо, що положення статті 15 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо заборони відвідування дитячих навчальних закладів дітям, які не отримали профілактичних щеплень, не відповідає положенням статті 24 Конституції щодо рівності у правах та свободах, а також порушує гарантоване кожному громадянину України конституційне право на освіту (стаття 53), згідно з яким кожен має право на освіту. Повна загальна освіта є обов’язковою, а держава забезпечує доступність і безоплатність освіти в державних і комунальних навчальних закладах. Також статтями 3 та 19 Закону України «Про охорону дитинства» регламентується, що кожна дитина має право на освіту без виключень. Пунктом «и» статті 6 Основ законодавства України про охорону здоров’я встановлюється право кожного громадянина на охорону здоров’я, що передбачає правовий захист від будь-яких незаконних форм дискримінації, пов’язаних із станом здоров’я.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram