МІСЦЕВІ РАДИ. СУД. ПЕРЕМОГА. Чернівецький кейс

Експертиза
24.11.2020
МІСЦЕВІ РАДИ. СУД. ПЕРЕМОГА. Чернівецький кейс

Активісти руху ЛГБТ здійснили спробу через суд визнати протиправним Звернення щодо захисту інституту сім’ї, яке ухвалила Чернівецька обласна рада. Справа тривала два роки. І, нарешті,  на початку листопада вона завершилася перемогою просімейної коаліції, що підтверджується Постановою апеляційного суду.

23 травня 2018 року Чернівецька обласна рада проголосувала Рішення №73-22/18 «Про звернення депутатів Чернівецької обласної ради VII скликання до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України щодо захисту інституції сім`ї в Україні». До згаданого Рішення додається відповідне Звернення депутатів до всіх центральних органів влади з вимогою захищати інституцію сім’ї, материнство, батьківство, дитинство та не допустити впровадження і пропаганди гендерної та ЛГБТ-ідеологій в Україні.

Одна з ЛГБТ-організацій 8 листопада 2018 року подала позов до Київського окружного адміністративного суду, де називає дії Чернівецької облради «підбурюванням  до дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації, та утисками». Позивач вимагав визнати дії обласної ради протиправними та скасувати рішення яке, на їхню думку, «порушує права та законні інтереси представників сексуальних та гендерних меншин».

Чернівецька обласна рада, яка стала відповідачем по справі, за підтримки всеукраїнського правозахисного руху «Всі разом – за сім’ю!» подала відзив. У відзиві відповідач обґрунтував правомірність своїх дій та не визнав позовні вимоги ЛГБТ-організації. Суд розпочав розгляд справи по суті.

Під час одного із перших засідань позивач подав клопотання про залучення експертизи Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, який мав висказатися на користь позиції позивача (ЛГБТ-організації).

Уповноважений Верховної Ради з прав людини 23 травня 2019 року надав висновок №320/5975/18 про дискримінацію, в якому підтримав ЛГБТ-організацію та вказав, що рішення Чернівецької обласної ради є таким, що місить ознаки підбурювання до дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності.

Тривали судові засідання… Окремі дії та висловлювання судді Київського окружного адміністративного Терлецької О.О. могли свідчити про зацікавлену і ангажовану позицію судді на користь позивача та його позиції. Тому адвокат відповідача Сергій Гула подав клопотання про відвід судді. У результаті розгляду зазначеного клопотання ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 28 листопада 2019 року задоволено заяву представника відповідача про відвід судді і після річного безрезультативного процесу дану справу передано на розгляд судді Київського окружного адміністративного суду Колесніковій І.С.

Після заміни судді представник відповідача наприкінці 2019 року подав клопотання про залучення до судової справи в якості третьої особи громадської організації «Всі разом!» в особі її голови Руслана Кухарчука. Адже саме ця організація тривали час комунікує з місцевими радами, які голосують Рішення на захист інституції сім’ї. А тому у судовому процесі розглядаються аспекти, які прямо стосуються захисту законних прав та інтересів членів цієї громадської організації.

Тоді ж представник Чернівецької обласної ради звернувся за експертним висновком до Ради науково-практичних експертиз при Інституті держави та права ім. В. М. Корецького НАН України. Він поставив перед науковими експертами Інституту запитання про відповідність чинному законодавству дій Чернівецької обласної ради та про дотриманість принципу компетенції при ухваленні Рішення щодо захисту інституції сім’ї.

 07 лютого 2020 року був підписаний і затверджений на восьми сторінках Висновок Ради науково-практичних експертиз при Інституті держави та права ім. В. М. Корецького НАН України.

По питанню щодо відповідності чинному законодавству дій Чернівецької облради наукові академічні експерти Інституті держави та права ім. В. М. Корецького у своєму Висновку зазначили: «Дії Чернівецької обласної ради є такими, що відповідають чинному законодавству України… По-перше, реалізовані повноваження народу здійснювати владу через своїх представників, по-друге, знайшли своє здійснення права громадян на управління державними справами, по-третє, має місце поєднання місцевих та державних інтересів». По питанню щодо дотримання компетенції експерти констатували: «Чернівецька обласна рада при прийнятті свого рішення щодо звернення до вищих органів державної влади щодо захисту інституції сім’ї не вийшла за межі компетенції, встановленої законодавством». 

12 лютого 2020 року відбулося засідання під головуванням нового судді по справі Колеснікової І.С. На цьому засіданні також був присутній голова Руху «Всі разом» Кухарчук Р.В. Розглянувши клопотання по залучення в якості третьої особи організації «Всі разом», суддя відмовила у задоволенні клопотання.

Після цього представник відповідача вчергове заперечив проти позову та наголосив на відсутності доказів порушення прав позивача. Також він повідомив про спростування тверджень про порушення відповідачем прав, свобод та інтересів позивача, надавши Висновок Ради науково-правових експертиз при Інституті держави та права ім. В.М. Корецького НАН України. Представник відповідача попросив залучити до матеріалів справи зазначений Висновок Інституту ім. Корецького. Розглянувши це клопотання, суддя ухвалила рішення про залучення Висновку до матеріалів справи.

Розглянувши всі матеріали справи, 2 липня Київський окружний адміністративний суд ухвалив РІШЕННЯ на користь Чернівецької облради та відмовив ЛГБТ-організації у повному обсязі пославшись на формальні підстави: «З адміністративним позовом звернулася не та особа, якій належить право вимоги, що виключає можливість задоволення адміністративного позову».

Проте у мотивувальній частині містились твердження, які, на думку Чернівецької обласної ради і просімейних експертів, не відповідають дійсності. Зокрема йдеться про такі твердження у мотивувальній частині рішення суду першої інстанції: «Суд дійшов висновку, що прийняття відповідачем спірного рішення поза межами своїх повноважень та не з тією метою, з якою це повноваження надано, є підставою для визнання протиправним та скасування такого рішення»;«Дії Чернівецької обласної ради по зверненню до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України про захист інституції сім`ї в Україні також носять ознаки підбурювання до дискримінації».

Відповідач, його законний представник та експерти всеукраїнського руху «Всі разом – за сім’ю!» не могли погодитися з такими твердженням суду. Тому одразу була подана апеляційна скарга із проханням зміни формулювання мотивувальної частини рішення суду першої інстанції, які не відповідають дійсності.

Дану апеляційну скаргу розглядав Шостий апеляційний адміністративний суд. Колегія суддів розглядала справу у письмовому провадженні без виклику сторін у засідання.

Розглянувши апеляційну скаргу Чернівецької обласної ради та правову оцінку наукових експертів Шостий апеляційний адміністративний суд 2 листопада 2020 року ПОСТАНОВИВ  № 320/5975/18 змінити мотивувальну частину рішення суду першої інстанції. Таким чином апеляційний суд констатував відсутність ознак дискримінації у рішенні Чернівецької обласної ради та вказав на порушення норм процесуального права судом першої інстанції.

В тексті постанови апеляційної інстанції зазначається: «Колегія суддів вважає, що при вирішенні даного публічно-правового спору судом першої інстанції було порушено норми процесуального права, а мотиви, з яких виходив суд під час ухвалення свого рішення, не відповідають фактичним обставинам справи».

Апеляційний суд постановив видалити з мотивувальної частини рішення суду першої інстанції твердження щодо неправомірності дій та рішення Чернівецької обласної ради. Також у постанові судустверджується, що ЛГБТ-організація (позивач) не наділена правом на подібні вимоги. Далі – пряма цитата:

«Керуючись ст.ст. 242250308311315317321322 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Рішення Київського окружного адміністративного суду від 02 липня 2020 року змінити шляхом виключення з мотивувальної частини оскаржуваного рішення висновків суду щодо неправомірності дій та рішення Чернівецької обласної ради по зверненню до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України про захист інституції сім`ї в Україні як таких, що є підбурюванням до дискримінації (прямої та непрямої) за ознаками сексуальної орієнтації, та утисками».

Таким чином Шостий апеляційний адміністративний суд задовільнив вимоги Чернівецької обласної ради, що означає перемогу позиції депутатів місцевих рад і всеукраїнського руху «Всі разом – за сім’ю!» у тривалому дворічному судовому процесі. Місцеві ради і місцеві депутати таким чином мають продовжувати рішуче діяти і голосувати на захист природних сімейних цінностей та проти гендерної та ЛГБТ-ідеологій.

 

Юристи Руху “Всі разом!” обговорили перемогу Чернівецької обласної ради у судовому процесі проти ЛГБТ-організації.

Нагадаємо, що Київський окружний адміністративний суд відмовив тому ж позивачу у задоволенні позову до Київської обласної адміністрації, яка ухвалила рішення на захист інституції сім’ї.

Вже понад 80 місцевих рад ухвалили рішення щодо захисту інституції сім’ї. Проект рішення та список місцевих рад, які це рішення вже ухвалили – на спеціально створеному сайті.

Читайте також: Що вирішив суд по Чернівцям: розповідають учасники справи

Чернівецька облрада перемогла у суді: місцеві депутати мають право захищати сім’ю і протидіяти ЛГБТ-пропаганді

Наукові експерти НАН України: «Рішення Чернівецької облради щодо захисту сім’ї  відповідає законодавству»

Чернівецька міська та обласна ради просять парламент заборонити ЛГБТ-пропаганду

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram