Що вирішив суд по Чернівцям: розповідають учасники справи

Актуально
20.11.2020
Що вирішив суд по Чернівцям: розповідають учасники справи

Юристи Руху “Всі разом!” обговорили перемогу Чернівецької обласної ради у судовому процесі проти ЛГБТ-організації. Остання здійснила спробу через суд визнати протиправним Звернення щодо захисту інституту сім’ї, яке ухвалили депутати Чернівецької облради.

Активісти руху ЛГБТ здійснили спробу через суд визнати протиправним Звернення щодо захисту інституту сім’ї, яке ухвалила Чернівецька обласна рада у травні 2018 року.

Справа тривала два роки. І, нарешті,  на початку листопада поточного року вона завершилася перемогою просімейної коаліції, що підтверджується Постановою апеляційного суду. Апеляційна інстанція змінила мотивувальну частину рішення суду першої інстанції, а також затвердила відсутність ознак дискримінації у рішенні на захист сім’ї. У документі також зазначено, що ЛГБТ-організація не наділена правом на подібні вимоги.

В тексті постанови апеляційної інстанції зазначається: «Колегія суддів вважає, що при вирішенні даного публічно-правового спору судом першої інстанції було порушено норми процесуального права, а мотиви, з яких виходив суд під час ухвалення свого рішення, не відповідають фактичним обставинам справи», – йдеться у тексті Постанови.

Представник Чернівецької обласної ради – адвокат Сергій Гула, під час тривалого судового процесу акцентував на законності та правомірності дій депутатів. Адвокат впевнений: «закон на нашому боці». «Процес по Чернывцям був тривалим та складним. Представники ЛГЬТ-організації були агресивні та налаштовані обов’язкво перемогти, щоб створити прецедент. Але дякувати Богу, ми, разом з командою “Всі разом”, змогли вибудувати хорошу стратегію, щоб здобути судову перемогу! Слава Богу!», – зазначає Сергій Гула.

Ця перемога обгрунтована та відображає позицію більшості громадян України. Ми готові й надалі захищати всіма доцільними і правомірними способами інститут сім’ї, духовні і моральні цінності в нашій країні від будь-яких неприродних гендерних збочень і зазіхань“, – зазначає Сергій Чабан, юрист, громадський діяч із м. Чернівці.

Рух «Всі разом!» був активно залучений у супровід ції судової історії. Елеонора Дібрівна, юрист Руху “Всі разом!”, акцентує: “Це перший прецедент за час існування незалежної України, коли ЛГБТ-організація намагалась скасувати рішення обласної ради щодо захисту інституції сім’ї. І ця судова перемога означає, що українська громада має практичні інструменти для захисту природної сім’ї та сіме’них цінностей“.

Голова організації Руслан Кухарчук коментує: “Депутати місцевих рад відповідають перед своєю громадою. А тому мають не тільки право, а й обов’язок захищати і просувати позицію своїх виборців на захист сімейних цінностей. Рішення апеляційної інстанції зафіксувало цю позицію. Ми закликаємо депутатів продовжувати піднімати голос на захист вічних цінностей“.

Нагадаємо, що Київський окружний адміністративний суд відмовив тому ж позивачу у задоволенні позову до Київської обласної адміністрації, яка ухвалила рішення на захист інституції сім’ї.

Вже понад 80 місцевих рад ухвалили рішення щодо захисту інституції сім’ї. Проект рішення та список місцевих рад, які це рішення вже ухвалили – на спеціально створеному сайті.

Читайте також: Чернівецька облрада перемогла у суді: місцеві депутати мають право захищати сім’ю і протидіяти ЛГБТ-пропаганді

Наукові експерти НАН України: «Рішення Чернівецької облради щодо захисту сім’ї  відповідає законодавству»

Чернівецька міська та обласна ради просять парламент заборонити ЛГБТ-пропаганду

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram