Євген Моїсеєв

IT і корови, програмування і картопля – наша допомога переселенцям

Євген Моїсеєв - IT і корови, програмування і картопля – наша допомога переселенцям

Євгену Моїсеєву 36 років, з яких останні 15 прожив у Києві. Має чудову дружину Юлію та чотирьох дітей: двоє своїх та двоє прийомних. Він виріс у Маріуполі, навчався у міській школі-інтернаті. Після переїзду у столицю працював передусім у сфері ІТ, останні 9 років має власну компанію.

Одного разу він почув про айтішників, які займаються навчанням дітей-сиріт. Тоді збагнув, що теж може це робити. Адже сам виріс як сирота та вже нині має власну ІТ-компанію. Ось так почався початок великої справи.

Коли почалася широкомасштабна війна Росії проти України, сім’я Євгена зрозуміла, що сидіти у підвалах – це не зовсім те, до чого їх покликав Бог. Тому у перші дні вони вирішили виїхати на захід України, оселилися у Стрию (Львівська обл). І ось тут почалася неймовірна історія, в якій перемішалося все – ІТ з коровам і високі технології з екологічним будівництвом.

Сім’я  Євгена  Моїсеєва 

 

«Go Friends Save UA»: евакуація та соціальний центр

Переїхавши у Стрий, Євген з сім’єю почали активно займатись евакуацією людей разом з командою Миколи Кулеби, що був уповноваженим Президента України з прав дитини (2014-2021).

«Ми евакуйовували інтернатні заклади, дитячі будинки. Я координував всіх волонтерів. Ночами й днями ми будували маршрути для людей. Шукали поселення та ресурси для евакуації…».

Перші тижні війни у Львівській, Закарпатській та Івано-Франківській областях відбувся величезний приплив людей, близько п’яти мільйонів внутрішньо перемішених осіб. Можливості щоб прийняти всіх та поселити десь на пару днів не було.

«Go Friends Save UA» – громадська організація, яку очолює Євген. Під її дахом розпочалася реалізація всіх подальших соціальних і гуманітарних проєктів. Команда почала шукати територію для поселення людей.

Через знайому, знайшли місце в залізничній лікарні. Виявилось, що там є 3 вільні поверхи. Пройшли всі необхідні інстанції, результат – ремонт приміщень та заселення 170 осіб. Загальна кількість людей, які пройшли через цей соціальний центр допомоги – понад тисячі переселенців. Більшість зупинялись на кілька днів та їхали далі за кордон.

Тепер під дахом «Go Friends Save UA» реалізується вісім соціальних проєктів.

Обід у соціальному центрі

 

ІТ-академія та кемпи

Євген з дружиною мають 5 років соціального досвіду та праці. Вони зуміли поєднати ІТ-сферу з проєктами зорієнтованими для дітей, що потрапили у складні життєві обставини: сироти, малозабезпечені, прийомні сім’ї, також діти з багатодітних сімей.

У проєкті проводяться три соціальні активності:

  • Одноденний майстер-клас профорієнтації;
  • ІТ-кемп на 10 днів, де створюються стартапи;
  • Навчання в ІТ-академії у Києві на повному забезпеченні протягом 6-8 місяців.

 

Діти мають можливість отримати стипендію та здобувати сучасні професії: маркетолог, таргетолог, програміст, дизайнер, розробник ігор тощо.

«Тобто ми маємо побудовану програму. За п’ять років ми провели майстер-класи, в яких взяли участь понад тисяча людей. ІТ-кепм пройшли 250 дітей. Випускниками академії стали 52 дитини. Це результат за 5 років» – зазначає особисто Євген.

Наразі, попри війну, розуміють, що молоді треба вчитися. Тому і нині продовжують проводити ІТ-кемп та майстер-класи.

Навчання в ІТ-академії

Ферма для людей

Коли людина втекла від війни, вона все одно хоче чимось займатись. Маючи житло, допомогу, але не маючи роботи, – відчуває, що чогось бракує. Бачивши, що людям не вистачає роботи, існуюча команда почала думати як їм допомогти. Так з’явився новий проєкт – фермерство.

Євген з командою знайшли територію на 30 соток, за допомогою спонсорів придбали її. Там посадили картоплю, але на цьому не зупинились. Пошуки продовжились й з часом знайшли ферму з шістьма озерами, на якій два з половиною роки ніхто нічого не робив. Її теж викупили, засадили помідорами, перцем, огірками, капустою та іншими сільськогосподарськими культурами. Згодом завели худобу – зараз є сім корів, п’ятнадцять кіз, сорок овець та свиней. Так розпочалась фермерська діяльність.

«Ми створили ферму, щоб люди мали можливість працювати. Кожного дня там працюють біля п’ятнадцяти людей».

Праця на фермі

 

Будування житла

Згодом прийшло розуміння, що житло, яке вони орендують, – це не на довго. Іспанські партнери запропонували почати будувати житло для біженців прямо на фермі. Наразі будують 900 м². В планах заселити 30 сімей, яких вже почали шукати. Категорія сімей для заселення, ті що зараз проживають на території та які втратили житло в Маріуполі, Сєверодонецьку та інших містах. Люди розповідають, що їхні вулиці зруйновані повністю. Людям просто немає, куди повертатись. Тому вирішили почати проєкт будування житла для біженців.

 

Будування житла

 

Безкоштовні обіди «Street Food Project»

Далі команда побачила потребу в годуванні не лише людей, які проживають в їхньому центрі, але й тих переселенців, які живуть в інших гуртожитках міста Стрий. Тому тепер вони готують повноцінні обіди, де є перше й друге, і роздають нужденним. На початку готували їжу для 50 осіб, а зараз – 300 людей чи не щодня.

Допомога переселенцям

 

Інтернати та медицина

Допомагають діткам та дорослим з інвалідністю. Під час одного з візитів закордонних партнерів, почули запитання: «Що ж робите з хворими, як лікуєте?». Партнери запропонували свою допомогу та сприяння в сфері здоров’я.

«Зараз в нас дитинка їде в Іспанію до самого потужного хірурга. Він готовий безкоштовно провести 10-ти річній дитині операцію».

Також ще один проєкт – співпраця з інтернатами та іншими дитячими закладами. Проводять тренінги з психології та грають в різні розвиваючі ігри. Надають фінансову, гуманітарну допомогу, продукти харчування.

 

 

Зайняття з дітьми

 

Робочі місця

Невдовзі відкрили пекарню, швейну майстерню, піцерію на доставку під назвою «Тісто-терія». Завдяки цим проєктам, соціальний центр «Go Friends Save UA» надав робочі місця для внутрішньо переміщених осіб, які прагнули щось робити.

«Існування та розвиток всіх проєктів відбувається за рахунок відповідальних людей, які просто відповідально роблять свою справу».

На командних зустрічах обговорюють моменти, які треба покращити. Звісно, без команди це було б нереально. Але коли є люди з щирим бажанням – можливо багато.

Під час відкриття проєктів були люди, які хотіли приєднатись до спільної праці для допомоги всій країні. Це були й психологи, волонтери, кухарі, вихователі. Зауважимо, основну частину команди складають активні переселенці, які прагнули щось робити. Нині 35 людей працюють та отримують зарплатню.

Зайняття з дітьми

 

«Наше натхнення – це Ісус»

Що мотивує Євгена продовжувати існуючі проєкти та створювати нові?

«Все це ми робимо через нашу віру в Ісуса Христа… Я вірю, що коли люди отримують добро і підтримку, тоді вони можуть побачити, як Бог про них піклується…».

Людина, втративши все, не маючи близьких поруч, сміливіше покладає надію на Бога.

«Через кожного з нас та справи, які ми робимо, люди можуть побачити Ісуса. Команда постійно молиться за людей та Україну. Бачити, що те, чим ми займаємось – важливо для людей. Це надихає далі продовжувати допомагати».

 

Євген Моїсеєв разом з жителями соціального центру

Багато історій самих переселенців, які можна почути сьогодні у Стрию, є підтвердженням, що все не дарма. Ці проєкти Євгена Мойсеєва та його команди стали відповіддю на потреби людей.  Тому вони мають майбутнє і продовжують функціонувати для блага інших.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram

Читайте також

  • Сергій Гула
    Адвокат правди
    Вже понад 300 000 людей підписалися на його ютуб-канал «БЮК. Юрконсультації». Особливу популярність він здобув через серію відео на тему прав людини в контексті медичної вакцинації. Сергій Гула – професійний юрист і адвокат. Закінчив аспірантуру Київського університету економіки і права. Автор низки наукових статей та аналітичних…