МОЗ України заборонив вживані канабісні препарати довше 12 тижнів

Актуально
30.09.2024
МОЗ України заборонив вживані канабісні препарати довше 12 тижнів

Міністерство охорони здоровʼя України затвердило наказ щодо використання препаратів з канабісних рослин у медицині. В ньому йдеться про перелік форм відповідних лікарських засобів, перелік хвороб, за наявності яких призначаються засоби та особливості призначення та застосування засобів. Лікарські засоби з рослинної субстанції канабісу можуть виготовлятись в умовах аптеки.

У наказі перелічуються захворювання та стани, за наявності яких призначаються лікарські засоби, які можуть виготовлятися з рослинної субстанції. До переліку входять: хронічний або нейропатичний біль та/або спастичність, які викликані деякими захворюваннями; нудота та блювання, що викликані проведенням хіміотерапії; хвороба Паркінсона; синдром де ля Туретта; рефрактерна епілепсія; синдром Леннокса – Гасто, синдром Драве, туберозний склероз; втрата ваги пов’язана з анорексією та інші захворювання.

Зазначимо, що виготовлення ін’єкційних препаратів наказом не передбачається. На основі рослини дозволяється створювати: рідкі лікарські засоби для орального застосування – оральні краплі; капсули тверді та паста для ротової порожнини.

Слід звернути увагу, що під час промоакції цього закону, медичні препарати популяризувалася як незамінні і унікальні. Про це багато разів зазначав рух «Всі разом!». Проте цей наказ демонструє протилежне.

У документі наголошується, що лікування препаратами на основі канабісу є винятково альтернативним методом, а не основним. Зазначається, що лікарські засоби з рослини призначають пацієнтам за наявності перелічених наказом захворювань та станів та у випадку, коли інші дозволені лікарські засоби не забезпечують досягнення очікуваного терапевтичного ефекту або викликають побічні реакції, які погано переносяться пацієнтом.

«Перед призначенням пацієнту лікарських засобів канабісу лікар повинен повідомити дорослого пацієнта або батьків дитини-пацієнта про можливі небажані реакції, у тому числі звикання», – зазначається в наказі. Тобто в документі прямим текстом вказується, що канабіс викликає звикання. Також зазначається: «Використання лікарського засобу канабісу має бути припинено, якщо протягом 4-12 тижнів не досягнуто бажаного терапевтичного ефекту або якщо побічні реакції є серйозними». Це також свідчить про те, що канабіс викликає залежність та його ефективність не підтверджена.

У наказі зазначається, що канабіс сповільняє реакцію: «Лікарські засоби канабісу, що містять тетрагідроканабінол, впливають на швидкість і точність реакції, як наслідок, – необхідно уникати керування автомобільним транспортом і зайняття іншими потенційно небезпечними видами діяльності, що потребують швидкості психомоторних реакцій».

Призначення лікарських засобів канабісу не дозволяється для: вагітних та жінок, які годують груддю; пацієнтів з відомою чи підозрюваною особистою або сімейною історією шизофренії чи іншого психотичного розладу, а також у разі наявності у пацієнта тяжких розладів особистості та у інших випадках.

Нагадаємо, експерти Стенфордського медичного університету та Національний центр посттравматичних стресових розладів зазначають: «Дослідження не підтверджують, що канабіс є ефективним засобом лікування посттравматичного стресового розладу».

Читайте також:
Набув чинності закон про легалізацію канабісу: що це означає?
Легалізація метадону і канабісу в Україні. Які політики і організації стоять за індустрією смерті.
До чого покликаний черговий злочинний канабісний законопроект МОЗ? Експертиза науковців.
Легалізацію канабісу в Україні направили на розгляд Верховної Ради.
Канабіс – у закон, гроші – у кишеню, людей – на цвинтар.
Метаморфоза канабісного легалайзу в Україні: від права покурити – до міфу про здоров’я.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram