Знову конопляний законопроект: депутати тричі провалили, тепер спробує Уряд

Актуально
22.11.2021
Знову конопляний законопроект: депутати тричі провалили, тепер спробує Уряд

На сайті Міністерства охорони здоров’я опублікований текст проєкту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності”. Документ пропонується для громадського обговорення. Рух “Всі разом!” надіслав відповідні пропозиції в МОЗ та Прем’єр-міністру.

У публікації МОЗ міститься текст законопроєкту, пояснювальна записка та повідомлення про оприлюднення. У офіційному повідомленні зазначено, що пропозиції та зауваження необхідно надіслати протягом 30 днів з дати публікації  –  до 16 грудня.

Рух “Всі разом!” звернувся до Міністра охорони здоров’я та до Прем’єр-міністра. У своїх пропозиціях організація наполягає на необхідності взагалі відмовитися від наміру розробки і подання на розгляд Кабінету Міністрів України та реєстрації у Верховній Раді цього законопроекту. Головним аргументом Рух вбачає те, що “в розробці такого законопроекту немає необхідності, ухвалення якого призведе до створення нової наркотичної індустрії“, – зазначається у листі.

Нагадаємо, постановою КМУ “Про внесення змін до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів” від 7 квітня № 324 вже легалізували медичний канабіс. При цьому, науковими та науково-технічними аспектами вже кілька десятиліть в Україні займається Інститут луб’яних культур НАНУ. Тому медична і наукова мотивація нового законопроекту виглядає оманливою, адже вказані аспекти у правовому полі вже реалізовані.

Нагадаємо також, що вже кілька разів були спроби винести на розгляд Верховної Ради законопроекти із аналогічними назвами та змістом:

№5596 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності» від 02 червня 2021 року;

№4553 від 29 грудня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науково-технічній діяльності та промисловості»;

– №10313 від 20 травня 2019 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення фундаментального права особи на життя».

Взяти участь у громадських обговореннях можна надіславши пропозиції на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, телефон: (044) 200-07-93 або на e-mail: moz.pharma24@gmail.com

Зразки звернень до Міністра охорони здоров’я України та Прем’єр-міністра України можна завантажити тут: ШАБЛОН_МОЗ та ШАБЛОН_КМУ.

Пам’ятаємо, що благополуччя та успішність України в багатьох аспектах залежить від фізичного та психічного здоров’я населення країни. Загальновідомим фактом є те, що вживання наркотичних речовин робить людину непрацездатною, безконтрольною та небезпечною для інших. Більшість злочинів вчиняються у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Також вживання наркотичних речовин сприяє поширенню таких інфекцій, як СНІД, гепатит та багато інших. Тому завданням держави є контроль обігу небезпечних речовин, що можуть негативно вплинути на психіку людини та благополуччя всієї країни в цілому.

Читайте також:

Нардепи хочуть перетворити Україну на конопляну платнацію світу: “У нас ідеальні ґрунти для цього”

“У Кабінеті експертів обговорили законопроект про легалізацію марихуани в Україні”

 “Канабіс в закон – людей на цвинтар!”

“Легалайз канабісу: про що говорять експерти”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram