Закупівля підручників за завищеною ціною: МОН, прибутки у понад 100 млн грн та службове розслідування

Актуально
08.08.2024
Закупівля підручників за завищеною ціною: МОН, прибутки у понад 100 млн грн та службове розслідування

На українському ринку навчально-освітньої літератури з’явилося нове видавництво «Атлант», яке буквально за лічені місяці отримало від Міністерства освіти і науки України (МОН) більше сотні замовлень на випуск шкільних підручників загальною вартістю майже 180 млн грн. Про це пише у своєму розслідуванні NGL.media.

Лише за останні два місяці державна наукова установа Міносвіти «Інститут модернізації змісту освіти» уклала 83 угоди на видання підручників з ТОВ «Видавництво Атлант». Ці угоди на загальну суму майже 163 млн грн укладені впродовж червня-липня напряму, без оголошення тендерів.

Дані підручники призначені для шкіл з мовами навчання національних меншин (польською, угорською, румунською), а також для учнів з особливими освітніми потребами.

Типовим прикладом є укладена 27 червня угода вартістю 5,4 млн грн на видання майже 12 тис. підручників «Здоров’я, безпека та добробут» для шестикласників з особливими освітніми потребами

Проте найцікавішою виявилась цінова пропозиція харківської друкарні ТОВ «ПЕТ», де друкує свої підручники вже відоме видавництво «Атлант». Саме ця друкарня випустила усі підручники за минулорічними угодами «Атланту» з «Інститутом модернізації змісту освіти».

Як зазначає NGL.media, вони направили технічне завдання з аналогічними показниками видавництву ТОВ «ПЕТ». У відповідь воно висловило готовність впродовж місяця видрукувати 12 тис. підручників за 871,2 тис. грн. Тобто, майже у п’ять разів дешевше, аніж закладені «Атлантом» 4,8 млн грн.

Таким чином, якщо врахувати додаткові витрати, гонорар і рентабельність, закладені «Атлантом», вартість одного підручника, оплаченого бюджетним коштом, могла б складати 109 грн, а не 455 грн.

Зазначимо, що угода на видання підручника «Здоров’я, безпека та добробут» для школярів з особливими освітніми потребами – це лише одна з 83 угод, які впродовж червня і липня 2024 року «Інститут модернізації змісту освіти» уклав з ТОВ «Видавництво Атлант». Загальна вартість цих угод – майже 163 млн грн. Враховуючи ще 21 вже виконані угоди, укладені минулого року, загальна вартість отриманих «Атлантом» бюджетних замовлень становить 178 млн грн.

Нагадаємо, що 3 липня, на урядовому сайті Кабінету міністрів України з’явилась петиція з вимогою звільнити Оксена Лісового та його заступників з займаних посад через неефективне та непрофесійне керування МОН.

Як відомо, у міністра Оксена Лісового вже є чимало «цікавих» історій у його біографії за період посади керуючого МОН. Зокрема, у березні 2023 року Лісового піймали на плагіаті кандидатської дисертації з філософії, яку він захистив у 2012 році. Після цієї ситуації, він відмовився від ступеня кандидата наук.

Також міністр підписав «Меморандум про взаєморозуміння» з американським ЛГБТ-фондом The Arcus Foundation. Рік тому рух «Всі разом!» надіслав запит про надання публічної інформації. У листі було одне запитання, чи підписував міністр Меморандум та/або будь-яку іншу угоду з фондом The Arcus Foundation. Однак, у листі відповіді не отримали, а лише побачили спробу ухилитися від неї.

Крім того, нещодавно стало відомо, що Оксен Лісовий ніколи не служив на передовій у складі 95 ОДШБр, як це зазначають на сайті Міносвіти. Інформація підтверджена офіційним листом від Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. У якому зазначено, що після перевірки інформації, Оксена Лісового не було знайдено у списках військової частини.

Як повідомляє NGL.media, після публікації розслідування Міністерство освіти і науки України заявило, що почне службове розслідування щодо закупівлі Інститутом модернізації змісту освіти підручників для дітей з особливими освітніми потребами за завищеною ціною.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram