Справа донорів: МОЗ не надав наукових підстав для скасування форм ризикованої поведінки

Актуально
30.06.2021
Справа донорів: МОЗ не надав наукових підстав для скасування форм ризикованої поведінки

Історія зі скандальним Наказом МОЗ № 207 триває. На запит Руху “Всі разом!”, МОЗ не надав інформацію про результати будь-яких наукових досліджень щодо доцільності вилучення словосполучення «гомосексуальні стосунки» з переліку форм ризикованої поведінки. При цьому зазначив, що документ пройшов процедуру зовнішного погодження у Омбудсмена Людмили Денисової, яка відома своїми зусиллями на просування ЛГБТ-ідеології.

Тому ми продовжуємо розбиратися із Наказом МОЗ № 207 «Про внесення змін до Порядку карантинізації донорської плазми та до Порядку медичного обстеження донорів цільної крові та її компонентів», який спровокував виникнення правових різночитань. Експерти Руху “Всі разом!” наполягають на необхідності отримання результатів вітчизняних наукових досліджень, які б підтвердили, що вилучення словосполучення «гомосексуальні стосунки» з переліку форм ризикованої поведінки є доцільним та обгрунтованим, а головне – не спричиняє додаткових ризиків для пацієнтів. Тому Рух раніше надсилав інформаційні запити Міністерству охорони здоров’я із метою з’ясування правових та наукових підстав таких змін.

Міністерство охорони здовор’я надіслало відповідь на запит щодо надання публічної інформації відносно наукової обгрунтованості вилучення словосполучення «гомосексуальні стосунки» з переліку форм ризикованої поведінки. У відповіді за підписом генерального директора Директорату громадського здоров’я та профилактики захворюваності МОЗ України Ірини Сергіївни Руденко, відсутня інформація про проведення в Україні наукових досліджень, на підставі яких «гомосексуальні стосунки» були вилучені з переліку форм ризикованої поведінки.

При цьому, МОЗ зазначає, що документ підписав тодішній Міністр охорони здоров’я Максим Степанов та пройшов процедуру зовнішнього погодження, тобто отримав схвалення в тому числі від Омбудсмена з питань прав людини Людмили Денісової, відомої своїм особливо позитивним ставленням до діяльності активістів ЛГБТ-спільноти.

«Разом з тим, даний наказ пройшов процедуру зовнішнього погодження із заінтересованими установами з метою проведення оцінки змісту та доцільності його видання. За результатами зовнішньої оцінки, його було погоджено без зауважень т.в.о. Голови Державної регуляторної служби України О. Мірошніченко, т.в.о. Міністра оборони України І. Руснаком, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Л. Денісовою», – йдеться у листі-відповіді.

Нагадаємо, що після того, як документ вступив у силу, МОЗ України стало відкрито заявляти, що гомосексуалісти відтепер можуть бути донорами крові. При цьому у публікації на сайті МОЗ менш, як рік тому 12 червня 2020 року, міститься запевнення у зворотньому. Тому що зазначена поведінка ще донедавна входила до переліку протипоказань до донорства. А відтепер – виключена з такого переліку.

Нагадаємо, в Україні з 2005 року (Наказ №385) діяла заборона бути донорами крові особам, які практикують наступні форми ризикованої поведінки:

– надання сексуальних послуг за плату;

– статеві стосунки з малознайомими особами без презерватива;

– часта зміна статевих партнерів;

– гомосексуальні стосунки;

– наркоманія, алкоголізм.

Слід зазначити, що багато років ЛГБТ-організації отримували значну фінансову допомогу та грантові кошти, які розподілялися саме на боротьбу із ВІЛ/СНІД. Адже завжди категорія ЧСЧ (чоловіки, що практикують секс із чоловіками) міжнародним медичним співтовариством вважалися групою ризику.

Але тепер у стремлінні задовільнити вимоги певної категорії громадян, МОЗ дозволив збільшити ризики дляпацієнтів, для лікування яких використовується кров від донорів, які практикують ризиковані форми поведінки.

 Читайте також по темі:

Гомосексуалісти і донорство крові: що відбувається у МОЗ?

Інфікуватися ВІЛ у медзакладах стало простіше: гомосексуалістам дозволили бути донорами крові

МОЗ буде приймати кров від ризикованих донорів: експерти вимагають роз’яснень і наукових підстав

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram