Інфікуватися на ВІЛ у медзакладах стало простіше: гомосексуалістам дозволили бути донорами крові

Актуально
10.06.2021
Інфікуватися на ВІЛ у медзакладах стало простіше: гомосексуалістам дозволили бути донорами крові

Продовжуємо розбиратися з Наказом Міністерства охорони здоров’я №207 «Про внесення змін до Порядку карантинізації донорської плазми та до Порядку медичного обстеження донорів цільної крові та її компонентів». Цим документом вносяться зміни до протоколу і серед іншого прибираються «гомосексуальні стосунки» з підстав для заборони бути донором крові. Проте у Додатку 3 (Критерії відсторонення донорів цільної крові та компонентів крові) існує пункт 12 «Сексуальна поведінка». Цим пунктом визначається, що особи із ризикованою сексуальною поведінкою відстороняються від донорства.

Тому після набуття Наказом чинності виникли правові різночитання. Із метою уникнення таких різночитань рух «Всі разом!» направив до МОЗ лист з проханням розтлумачити критерії відсторонення донорів, а саме уточнити: чи є гомосексуальні стосунки формою ризикованої поведінки і чи можуть відповідні особи бути донорами крові.

У офіційній відповіді на запит Руху за підписом Ігоря Поворозника, Генерального директора Директорату громадського здоров’я МОЗ України, зазначено, що гомосексуалісти віднині тепер можуть бути донорами крові.

«Враховуючи викладене вище, з метою створення та функціонування в Україні національної системи крові відповідно до кращих європейських практик, зокрема щодо вимог та стандартів до безпеки та якості донорської крові і компонентів крові, гомосексуальні стосунки не входять до переліку протипоказань до донорства», – пише Ігор Поворозник.

Нагадаємо, що в Україні з 2005 року (Наказ №385) діяла заборона бути донорами крові особам, які практикують наступні форми ризикованої поведінки:

– надання сексуальних послуг за плату;

– статеві стосунки з малознайомими особами без презерватива;

– часта зміна статевих партнерів;

гомосексуальні стосунки;

– наркоманія, алкоголізм.

Про ці заборони було нагадано у публікації на сайті МОЗ менш, як рік тому 12 червня 2020 року. Тобто ще торік Міністерство вважало все це формами ризикованої поведінки. А цього року різко перестало вважати. Для «гомосексуальних стосунків» зробили дивний виняток, посилаючись на пункти Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року та на вимоги закордонних партнерів. А також зазначає, що ці зміни обумовлені «…метою створення та функціонування в Україні національної системи крові відповідно до кращих європейських практик, зокрема щодо вимог та стандартів до безпеки та якості донорської крові…».

Таким чином слід зазначити, що стандарти медичної безпеки в цій частині суттєво знизились. Національні інтереси, громадське здоров’я та життя українців ставляться під загрозу, а нормативні документи все більше мають ідеологічне забарвлення. І все це, як зазначається, робиться «на вимогу європейський партнерів». Суспільству не були повідомлені результати бодай якихось авторитетних наукових досліджень, на підставі яких гомосексуальні практики вилучили з форм ризикованої сексуальної поведінки.

І це при тому, що багато років ЛГБТ-організації отримували значну фінансову допомогу та грантові кошти, які розподілялися саме на боротьбу із ВІЛ/СНІД. Адже завжди категорія ЧСЧ (чоловіки, що практикують секс із чоловіками) міжнародним медичним співтовариством вважалися групою ризику.

Рух «Всі разом!» наголошує: недопустимо заради ідеологічних міркувань ставити під загрозу життя і здоров’я пацієнтів, які використовують донорську кров. Це суперечить медичній етиці і правам пацієнтів.

Читайте також по темі: Гомосексуалісти і донорство крові: що відбувається у МОЗ?

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram