Гомосексуалісти і донорство крові: що відбувається у МОЗ?

Актуально
20.04.2021
Гомосексуалісти і донорство крові: що відбувається у МОЗ?

У контексті інформаційних повідомлень про те, що людям, які практикують гомосексуальні стосунки дозволено бути донорами крові, необхідно зазначити наступне.  Всі організації-лобісти інтересів ЛГБТ та їх представників впевнено заявляють, що «Міністерство охорони здоров’я прибрало з переліку абсолютних протипоказань для донорства крові пункт про гомосексуальні стосунки». Але такі твердження не можуть бути однозначими із наступних міркувань.

Зазначимо, що тексту нового Наказу від 2021 року ще не має на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я.  Він доступний лише на платформі «Ліга.Закон». У тексті Наказу у редакції від 08.02.2021, яким затверджується Порядок медичного обстеження донорів крові та компонентів крові, дійсно не міститься словосполучення «гомосексуальні стосунки». Проте у Додатку 3 (Критерії відсторонення донорів цільної крові та компонентів крові) існує пункт 12 «Сексуальна поведінка». Цим пунктом визначається, що особи із ризикованою сексуальною поведінкою відстороняються від донорства.

У тексті документу зазначено: «Особи з ризикованою сексуальною поведінкою, яка може призвести до захворювання серйозними інфекційними хворобами, що можуть передаватися через кров».

Перелік форм ризикованої поведінки  міститься у Додатку 3 до чинного Наказу №385 від 2005 року про Порядок медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів. Станом на 20 квітня 2021 року абсолютними протипоказаннями (усунення від донорства незалежно від давності захворювання і результатів лікування) є форми ризикованої поведінки (Додаток 3).

До таких форм відносяться наступні:

– надання сексуальних послуг за плату;

– статеві стосунки з малознайомими особами без презерватива;

– часта зміна статевих партнерів;

– гомосексуальні стосунки;

– наркоманія, алкоголізм.

Зазначимо, що текст нового Наказу від 2021 року доступний лише на платформі «Ліга.Закон». На офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я його не опублікували. Разом із тим, на сайті МОЗ міститься публікація 12 червня 2020 року із назвою: «Здавати кров та її компоненти під час пандемії COVID-19 безпечно!», в якій зазначено перелік заборон щодо донорства крові. Міністерство завіряє, що не можуть бути донорами люди, які практикують форми ризикованої поведінки, в тому числі гомосексуальні стосунки.

Це абсолютно корелюється зі здоровим глуздом, медичними показниками та із чинним Порядком медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів.

Резиденти Кабінету експертів наполягають, що особи, які практикують форми ризикованої поведінки не можуть бути донорами крові. Ця категорія осіб, без перебільшення, є групою соціального ризику, що офіційно підтверджує Міністерство охорони здоров’я. Багато років профільні ЛГБТ-організації отримували значну фінансову допомогу та грантові кошти, які розподілялися  на боротьбу із ВІЛ/СНІД, адже завжди категорія ЧСЧ (чоловіки, що практикують секс із чоловіками) міжнародним медичним співтовариством вважалися групою ризику. Недопустимо заради ідеологічних міркувань ставити під загрозу життя і здоров’я пацієнтів, які використовують донорську кров. Це суперечить медичній етиці і правам пацієнтів.

Для уточнення позиції Міністерства охорони здоров’я із метою уникнення різночитань, Рух «Всі разом!» звернувся до міністра Максима Степанова із вимогою розтлумачити та надати чітке пояснення щодо вказаного питання.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram