МОЗ буде приймати кров від ризикованих донорів: експерти вимагають роз’яснень і наукових підстав

Актуально
14.06.2021
МОЗ буде приймати кров від ризикованих донорів: експерти вимагають роз’яснень і наукових підстав

Історія зі скандальним Наказом МОЗ № 207 продовжується. Після того, як документ вступив у силу, Директорат громадського здоров’я МОЗ України відкрито заявляє, що гомосексуалісти відтепер можуть бути донорами крові. При цьому у публікації на сайті МОЗ менш, як рік тому 12 червня 2020 року, міститься запевнення у зворотньому. Тому що зазначена поведінка входила до переліку протипоказань до донорства. Відтепер – виключена з такого переліку.

Наказ № 207 «Про внесення змін до Порядку карантинізації донорської плазми та до Порядку медичного обстеження донорів цільної крові та її компонентів» спровокував виникнення правових різночитань. Тому Рух продовжує розбиратися зі вказаним скандальним Наказом.

“Всі разом!” надіслав запит до МОЗ із вимогою надати детальну інформацію щодо підстав виключення словосполучення «гомосексуальні стосунки» з переліку форм ризикованої поведінки.

У листі Руху відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» містяться вимоги до Міністерства охорони здоров’я «надати наступну інформацію:

1. На підставі яких нормативно-правових документів та/або проведених в Україні наукових досліджень, «гомосексуальні стосунки» були вилучені з переліку форм ризикованої поведінки відповідно до тексту Наказу №207?

2. Повідомити прізвище, ім’я та по-батькові особи або назву колективного органу, який ухвалив відповідне рішення.

3. Надати копію протоколів або інших документів, які оформлюють вищезазначене рішення».

Експерти Руху вважають, що подібні рішення можуть ухвалюватися лише на підставі ґрунтовних вітчизняних досліджень та за умови науково обгрунтованих висновків щодо безпечності та наявності в них суспільної користі.

Нагадаємо, що Наказом № 207 вносяться зміни до протоколу і серед іншого прибираються «гомосексуальні стосунки» з підстав для заборони бути донором крові. Проте у Додатку 3 (Критерії відсторонення донорів цільної крові та компонентів крові) існує пункт 12 «Сексуальна поведінка». Цим пунктом визначається, що особи із ризикованою сексуальною поведінкою відстороняються від донорства.

В Україні з 2005 року (Наказ №385) діяла заборона бути донорами крові особам, які практикують наступні форми ризикованої поведінки:

– надання сексуальних послуг за плату;

– статеві стосунки з малознайомими особами без презерватива;

– часта зміна статевих партнерів;

гомосексуальні стосунки;

– наркоманія, алкоголізм.

Слід зазначити, що багато років ЛГБТ-організації отримували значну фінансову допомогу та грантові кошти, які розподілялися саме на боротьбу із ВІЛ/СНІД. Адже завжди категорія ЧСЧ (чоловіки, що практикують секс із чоловіками) міжнародним медичним співтовариством вважалися групою ризику.

У міжнародний День донора Рух «Всі разом!» акцентує увагу на тому, що недопустимо заради ідеологічних міркувань ставити під загрозу життя і здоров’я пацієнтів, які використовують донорську кров. Це суперечить медичній етиці і правам пацієнтів.

 Читайте також по темі:

Гомосексуалісти і донорство крові: що відбувається у МОЗ?

Інфікуватися ВІЛ у медзакладах стало простіше: гомосексуалістам дозволили бути донорами крові

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram