Соціальні служби ЄС відібрали 430 українських дітей

Актуально
02.08.2024
Соціальні служби ЄС відібрали 430 українських дітей

Національна соціальна сервісна служба України повідомила, що у країнах Європейського союзу в українців вилучили 430 дітей. Така інформація відома станом на кінець липня 2024 року.

За даними служби, з них 65 – уже вдалося повернути. Інформацію про такі випадки служба отримує як від дипломатичних українських установ, так і від самих родичів. Про це повідомляє Радіо Свобода. Серед країн, де такі ситуації трапляються найчастіше, – Німеччина (122 дитини), Польща (39 дітей), Норвегія й Іспанія (по 20 дітей). Також рух «Всі разом!» писав про вилучення дітей у Італії.

Як бачимо, масова еміграція українських сімей в Європу спричинила вилучення дітей тамтешніми соціальними службами. Утім ця проблема в країнах Європи була і раніше. Причини таких ситуацій можуть бути різноманітними.

«І тут – різні причини. Може бути як незнання законодавства країни перебування нашими батьками, різний підхід, скажімо так, до виховання дітей в Україні і за кордоном. Наприклад, коли дитину голосно сварять на вулиці, коли дитину саму, наприклад, у віці до десяти років відправляють у школу, що в принципі в Україні звично, а в багатьох країнах Європи це заборонено. Але бувають також об’єктивні причини, коли є проблеми зі здоров’ям у батьків, тобто, в тому числі психічні розлади, тоді, звичайно, з метою забезпечення безпеки дітей їх вилучають, поміщають у місцеві сімейні форми чи інші заклади, які є в конкретній країні. А наше завдання – знайти тих родичів або законних представників, які готові поїхати, забрати дитину і в подальшому опікуватися», – зазначає голова Національної соціальної сервісної служби України Василь Луцик.

Національна соціальна сервісна служба України – центральний орган виконавчої влади створений у серпні 2020 року, який реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення та захисту прав дітей.

Нагадаємо, що організація «Всі разом!» з березня минулого року публічно звертає увагу на цю проблему. Раніше ми вже писали про вилучення тринадцятьох дітей з сім’ї Андрія та Олександри Бичкових, які як біженці прибули з українського Марганця до Німеччини. Ще у однієї української біженки Наталії Мельник соціальні служби Італії вилучили сина Юрія. І таких випадків стає все більше.

Рух «Всі разом!» відслідковує і збирає відомості про українські сім’ї, які втратили дітей за кордоном. Просимо вас, якщо вам знайомі аналогічні історії вилучених українських дітей, повідомляти в офіс організації за контактами:
– телефон: +38 (098) 858-4848
– електронна пошта: office@vsirazom.ua
– телеграм: @vsirazom_chat
Закликаємо український уряд вжити невідкладних заходів для повернення українських дітей до їхніх батьків і сімей. І публічно про це відзвітувати. Дії європейських країн в цьому контексті є максимально недружніми і неадекватними. З одного боку російський агресор викрадає і вивозить тисячі наших дітей, а з іншого боку країни ЄС фактично роблять те саме, хоч і в іншому контексті.

«Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram