Як українська сім’я втекла з Німеччини, щоб врятувати дитину від тамтешніх соціальних служб

Актуально
18.06.2024
Як українська сім’я втекла з Німеччини, щоб врятувати дитину від тамтешніх соціальних служб

Чергову історію про те, як соціальна служба хотіла вилучити дитину в Німеччині, розповіла нам Юлія Безпала. Причина вилучення була не зрозуміла, як і у більшості таких ситуацій. Але сім’я вчасно зреагувала та встигла виїхати з Німеччини, щоб зберегти доньку. Вони діяли швидко та рішуче, чим врятували дитину від некомпетентних лікарів та соціальних служб Німеччини.

Юлія з чоловіком та двома дітьми виїхали з Харкова у 2022 році, через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Вони приїхали в Німеччину як біженці. В молодшої дитини Ельвіри Богачової інвалідність першої групи, діагноз «дитячий церебральний параліч». У квітні 2024 року лікарів у Німечинні почало турбувати, що дитина повільно набирає вагу. Але мама зазначає, що з таким діагнозом це типово. На той момент дівчинці було 4 роки.

Тоді лікарі почали наполягати, щоб поставити дитині гастростому – створення штучного входу в порожнину шлунку через передню черевну стінку з метою годування пацієнта при неможливості прийому їжі через рот. «Ми були проти встановлення, бо дитина нормально їсть природнім шляхом. Але лікарі через відмову поскаржились в Jugendamt (служба по захисту дітей)», – зазначають батьки в розмові з журналістом правозахисної організації «Всі разом!».

Батьки стверджують, що вердикт лікаря про необхідність гастростоми, був винесений без проведення необхідних медичних обстежень. Він без аналізів сказав, що дитина не вміє ковтати та не отримує потрібної кількості калорій та рідини. Батькам поставили ультиматум: добровільно поставити гастростому, або ж на них подадуть до суду. Мама в присутності представників Jugendamt наполягала на аналізах та обстеженні, але їм відмовили та подали до суду, щоб у судовий спосіб надати дозвіл лікарям без згоди батьків робити медичні процедури.

На підготовку до суду батькам дали всього 3 дні, але сім’я не встигла знайти адвоката та захистити себе і дитину. Був написаний лист-прохання про перенесення суду, щоб знайти адвоката, але їм відмовили. На суді сім’я була без адвоката, який захищав би їхні права. Проте був адвокат від держави, який підтримував рішення лікаря. До початку суду батьки самі зробили аналізи крові та діагностику ковтання. Результат показав, що все в нормі.

29 квітня 2024 року відбулося судове засідання, процес був суб’єктивним, суд стояв на позиції лікарів. «Представники Jugendamt та адвокат від держави на засіданні майже нічого не говорили, за них все говорив суддя. Обстеження, яке ми зробили самі, не взяли до уваги. В кінці нам сказали, щоб ми привезли дитину в суд, або повідомили де вона знаходиться, але ми цього не зробили», – розповідає Юлія. Рішенням суду було часткове обмеження прав, а саме: заборона батькам приймати рішення про лікування дитини та заборона змінювати місце проживання.

Одразу після суду сім’я прийняла швидке та важливе рішення – виїхати з Німеччини. Вони доїхали до Румунії, де була спроба переїхати в Молдову, але на кордоні не дозволили цього зробити. На дитині в базі вже була заборона на виїзд з Шенгенської зони. Їх хотіли передати Німеччині, але вислухавши їхню ситуацію цього не зробили. Цю справу передали службі по захисту дітей в Румунії. Там ознайомились з документами та були шоковані, що в Німеччині суд ухвалив таке рішення, а лікарі намагалися поставити штучний стравохід без належного обстеження.

В Румунії сім’ї дали тимчасовий захист, зробили обстеження, яке показало, що дитині гастростома не потрібна. Там підібрали правильне харчування і зараз дитина почала набирати вагу. 20 травня Юлія подала апеляційну скаргу в німецький суд на основі румунських документів, але рішення поки ще немає. Румунська соціальна служба підтримує сім’ю та подала звернення до національної служби по захисту дітей. Проте з Європейського союзу сім’я виїхати досі не може.

Організація «Всі разом!» з березня минулого року публічно звертає увагу на цю проблему. Раніше ми вже писали про вилучення тринадцятьох дітей з сім’ї Андрія та Олександри Бичкових, які як біженці прибули з українського Марганця до Німеччини. Ще у однієї української біженки Наталії Мельник соціальні служби Італії вилучили сина Юрія. І таких випадків стає все більше.

Рух «Всі разом!» відслідковує і збирає відомості про українські сім’ї, які втратили дітей за кордоном. Просимо вас, якщо вам знайомі аналогічні історії вилучених українських дітей, повідомляти в офіс організації за контактами:
– телефон: +38 (098) 858-4848
– електронна пошта: office@vsirazom.ua
– телеграм: @vsirazom_chat
Закликаємо український уряд вжити невідкладних заходів для повернення українських дітей до їхніх батьків і сімей. І публічно про це відзвітувати. Дії європейських країн в цьому контексті є максимально недружніми і неадекватними. З одного боку російський агресор викрадає і вивозить тисячі наших дітей, а з іншого боку країни ЄС фактично роблять те саме, хоч і в іншому контексті.

«Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram