Що насправді відповів президент Зеленський на «одностатеву петицію»

Актуально
03.08.2022
Що насправді відповів президент Зеленський на «одностатеву петицію»

Легалізація одностатевих «шлюбів» в Україні неможлива, адже це суперечить Конституції. А в умовах воєнного стану змінювати Конституцію заборонено. Саме ці акценти зробив президент України Володимир Зеленський у своїй відповіді на відповідну петицію з вимогою таку легалізацію здійснити.

«Сімейним кодексом України визначено, що сім’я є первинним та основним осередком суспільства. Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. За Конституцією України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка (стаття 51). В умовах воєнного або надзвичайного стану Конституція України не може бути змінена (стаття 157 Конституції України)», – буквально йдеться у відповіді президента.

Водночас глава держави зазначає, що Уряд напрацьовував варіанти рішень стосовно легалізації в Україні зареєстрованого цивільного партнерства. Відповідно він попросив Кабінет міністрів поінформувати про урядову позицію щодо порушеного питання.

Експерти організації «Всі разом!» нагадують, що в Україні з 2015 року діяв урядовий «План дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року». Цей план передбачав запровадження концепції цивільних партнерств «для різностатевих і одностатевих пар». Цей урядовий намір призвів до надзвичайного суспільного спротиву. Організація «Всі разом!» разом з партнерами реалізувала національну кампанію «Не вирізайте сім’ю в Україні». Масштабувався рух вуличних фестивалів «Всі разом за сім’ю!» у понад 60 містах. Також за вказані 5 років понад півсотні місцевих рад по всій Україні спрямували свої резолюції до центральних органів влади з вимогою не допустити запровадження цивільних партнерств для пар гомосексуалістів.

У результаті згуртованої позиції українського суспільства пункт Плану дій щодо легалізації одностатевих цивільних парнерств лишився невиконаним. Водночас торік Міністерство юстиції напрацювало новий План дій (на 2021-2023 роки), Уряд проголосував і президент Зеленський його вже підписав. Він вже не містить багатьох жахливих норм, як то узаконення всиновлення дітей странссексуальними людьми. Водночас там залишається завдання запровадження інституту цивільного партнерства, проти чого виступає громадянське суспільство і зокрема захисники прав сімей і дітей.

Своєю чергою резиденти Кабінету експертів неодноразово наголошували, що будь які майнові, спадкові та інші побутові питання у стосунках між будь-якими людьми можна без жодних складнощів вирішувати в межах чинного цивільного законодавства за допомогою договорів і нотаріальних дій. А запровадження концепції цивільного партнерства за задумом лобістів призначене винятково для легалізації одностатевих стосунків з подальшою метою змінити визначення шлюбу взагалі.

Читайте також: Нардеп Ігор Фріс різко нагадав колегам про визначення шлюбу у Конституції

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram