Нардеп Ігор Фріс різко нагадав колегам про визначення шлюбу у Конституції

Актуально
02.08.2022
Нардеп Ігор Фріс різко нагадав колегам про визначення шлюбу у Конституції

Коли з’явилася чергова петиція на сайті президента з вимогою легалізувати так звані одностатеві «шлюби» в Україні, один з народних депутатів відразу закрив рота відповідним активістам. Йдеться про Ігоря Фріса, члена фракції «Слуга народу», який обрався у мажоритарному окрузі на Івано-Франківщині. Він також очолює підкомітет у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики. А відповідно подібні законодавчі ініціативі у разі появи обов’язково проходитимуть процедуру розгляду і схвалення цього Комітету.

У своєму фейсбуці протягом двох днів Ігор Фріс зробив три публікації по темі.

У пості від 9 липня написав буквально наступне: «Як буде в мене в комітеті, то я зроблю все можливе щоб сімейний кодекс залишався сімейним кодексом між чоловіком та дружиною». Таким чином він нагадав, що чинний сімейний кодекс не передбачає ніяких інших форматі шлюбу, окрім союзу чоловіка і жінки.

Трохи пізніше того ж дня нардеп Фріс додатково роз’яснив, що для вирішення майнових та інших побутових питань між будь-якими особами немає жодної потреби у шлюбі. Адже українське законодавство дає безліч можливостей владнати відповідні питання.

«Ми маємо в арсеналі договір дарування, спадковий договір, заповіт, заповіт з умовою, договір на утримання та безліч інших конструкцій, які надають будь-яким особам оформити свої правовідносини в спосіб, який вирішить їх правові питання. І для цього не потрібно створювати моделі нового сімейного кодексу або нові сімейні правовідносини», – резонно наголошує Ігор Фріс, який перед Верховною Радою багато років працював нотаріусом і добре орієнтується у темі. Таким чином він відповів на маніпулятивні аргументи, мовляв, гомосексуалісти не можуть вирішити питання спадкування спільного майна.

А наступного дня, щоб поставити крапку в обговоренні, народний депутат нагадав головне – пряму норму Конституції України.

«Скажу простіше. Конституція України, стаття 51. Шлюб ґрунтується на вільній згоді ЖІНКИ і ЧОЛОВІКА. Кожен із подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї.
В мене все. Треба міняти Конституцію. І добре що це анріал».

Ігор Фріс констатував, що основний закон України де-факто забороняє так звані одностатеві «шлюби». І змінити це майже неможливо. Адже процедура внесення змін до Конституції надзвичайно складна, має тривати щонайменше дві сесії, супроводжуватися згодою Конституційного Суду і кількома голосуваннями у 300 голосів.

Ці три публікації сумарно отримали майже 2000 схвальних реакцій від аудиторії і безліч схвальних коментарів від друзів і підписників.

Напередодні ми публікували колонку філософа Сергія Чаплигіна по аналогічній темі – «Історична традиція шлюбу передбачає єдиний формат – чоловік і жінка».

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram