Рух «Всі разом!» позивається проти Центру громадського здоров’я: участь держустанови у «прайдах» – протиправна

Актуально
04.11.2021
Рух «Всі разом!» позивається проти Центру громадського здоров’я: участь держустанови у «прайдах» – протиправна

Громадська організація «Всі разом!» звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом проти Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України (ЦГЗ) з вимогою «…визнати протиправними і такими, що суперечать Конституції і законодавству України дії Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України щодо проведення «ПРАЙД-МІСЯЦЯ», популяризації ідей ЛГБТ- спільноти, участі у заходах ЛГБТ-руху».

ЦГЗ є державною установою, яка фінансується за рахунок державного бюджету. Згідно п. 5 ст. 3 Статуту, завданням ЦГЗ є промоція здорового способу життя…; популяризація заходів щодо гігієнічного навчання населення та формування здорового способу життя…; розробка та впровадження стратегії формування усвідомленого та відповідального ставлення населення до власного здоров’я як базової цінності життя…; пропагування безпечної поведінки з метою уникнення ризиків інфікування соціально-небезпечними хворобами.

Натомість, ЦГЗ як державна установа офіційно і безпосередньо бере участь у вуличних маніфестація, спрямованих на пропаганду гомосексуальних практик. А також Центр рекламує ЛГБТ-заходи, закликає до «невідворотних змін» у суспільстві через популяризацію ідеологію ЛГБТ-руху. Подібні дії можуть негативно вплинути перш за все на молодь.

«Конституція України забороняє державним установам пропагувати вузьку ідеологію окремих груп. Спільнота ЛГБТ має свою сформовану ідеологію, тому участь державної установи ЦГЗ в популяризації цієї ідеології є грубим порушенням Основного закону України. Також це суперечить й етичним стандартам поведінки державних службовців. Тут ще й слід зазначити, що зазначені дії ЦГЗ суперечать його статутним цілям. Замість популяризації здорового та морального способу життя, вони популяризують ризиковану поведінку, що може призвести до поширення ВІЛ та інших венеричних інфекцій», – зазначає адвокат Руслана Мохнюк, яка представляє інтереси ГО «Громадянський рух «Всі разом!» в суді.

Нагадаємо, у 2019 році співробітники та голова Центру громадського здоров’я МОЗ України особисто взяли участь у так званому «гей-параді» у Києві. А у 2020 і 2021 році ця державна установа на своїх офіційних інформаційних майданчиках публічно закликала українців долучатися до відповідних заходів.

«Центр громадського здоров’я, на нашу думку, більше піклується про те, щоб виконувати вказівки міжнародних донорських організацій, ніж чітко дотримуватися вимог Конституції і законів України. Закликаємо органи державної влади утримуватися від дій, які паплюжать їхню репутацію в очах суспільства, якому вони покликані служити», – наголошує Руслан Кухарчук, голова організації «Всі разом!»

 

Читайте також аналітичну статтю:
Органам влади заборонено просувати будь-яку ідеологію. Чому ЛГБТ – виняток?

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram