Препарати на основі канабісу не працюють і біль не знімають. Авторитетне наукове дослідження викриває брехню про т.з. «медичний канабіс»

Актуально
05.04.2024
Препарати на основі канабісу не працюють і біль не знімають. Авторитетне наукове дослідження викриває брехню про т.з. «медичний канабіс»

Автори нового великого дослідження не знайшли достатньо доказів того, що канабідіол (КБД) може бути ефективним знеболювальним засобом. Більше того, науковці стверджують, що поширені нині препарати на основі КБД, як правило, мають неточну інформацію про кількість цієї речовини в препараті. Натомість вони містять інші нерозголошені інгредієнти, які можуть бути небезпечними для пацієнтів.

КБД — це скорочення від канабідіолу – один з двох основних інгредієнтів рослин канабісу. Ще одним елементом є тетрагідроканнабінолу (ТГК). Буквально кілька років тому під тиском активістів канабісного легелайзу в окремих країнах почали вносити зміни в закони, щоб дозволити застосування рослин конопель в медицині. З цією метою навіть вигадали штучний і ненауковий термін «медичний канабіс».

Так, у США 2018 році Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) схвалило препарат на основі КБД Epidiolex для лікування певних типів судом. Крім того, були докладені різні зусилля з метою просування ідеї, що препарати на основі КБД можна використовувати для лікування тривоги, шизофренії і хронічний біль.

Але у своєму найсвіжішому дослідженні науковці пишуть, що значна кількість всіх цих припущень мають дуже слабку наукову та емпіричну основу. Таким чином вчені розвінчують багато міфів про терапевтичні та медичні властивості рослин конопель. Одне з найсенсаційніших відкриттів свідчить про те, що у 15 з 16 експериментів препарати на основі КБД були НЕ кращими, ніж плацебо (несправжні речовини, які застосовуються під час клінічного випробування ліків для відкидання психотерапевтичного ефекту).

Дане дослідження провели вчені Університету Бата у Великій Британії. Його результати опубліковані у квітневому номері наукового видання The Journal of Pain – це офіційний журнал Асоціації США з вивчення болю (U.S. Association for the Study of Pain).

А ще дослідники зазначають, що препарати на основі так званого «медичного канабісу» часто є не лише неефективними, а й шкідливими – підвищують ризик пошкодження печінки. Бо насправді ніякого «медичного канабісу» не існує, натомість існують просто рослини конопель різних сортів, які відрізняються різним рівнем вмісту вже згаданих ТГК і КБД.

Дослідники прямим текстом вказують на те, що навколо препаратів з так званого «медичного канабісу» виник цілих рух навколомедичних шахраїв, які брешуть пацієнтам про терапевтичні властивості своєї продукції. «Немає вагомих причин вважати, що КБД знімає біль, — прямо і категорично заявляють автори у своїй статті. – Для занадто багатьох людей із хронічним болем немає ліків, які б впоралися з болем. Хронічний біль може бути жахливим, тому люди дуже мотивовані знайти полегшення болю будь-яким способом. Це робить їх вразливими до диких обіцянок щодо КБД».

УКРАЇНСЬКИЙ КОНТЕКСТ

З 2019 року організація «Всі разом!» і аналітичний центр Кабінет експертів наголошують на тому, що кампанія з легалізації так званого «медичного канабісу» має одну єдину мету – зараз заробляти кошти на недієвих препаратах, а у підсумку легалізувати наркотичне споживання марихуани. Водночас народні депутати Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина та інші продовжували поширювати брехливі відомості про медичну ефективність канабісу. Пізніше на цю позицію пристало також Міністерство охорони здоров’я на чолі з Віктором Ляшком.

Підтримайте рух “Всі разом!” своїими донатами!

У підсумку у грудні 2023 року в Україні був прийнятий закон з довгою і маніпулятивною назвою «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни».

Нові наукові дослідження мають спричинити настання політичної та іншої відповідальності для лобістів і промоутерів канабісного легелайзу в Україні.

Читайте також:

Лікарі обурюються марихуановим легалайзом: пряма мова

Про канабіс у Кабінеті експертів: науковий, соціальний, медичний і злочинний аспекти

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram