Лікарі обурюються марихуановим легалайзом: пряма мова

Експертиза
03.06.2019
Лікарі обурюються марихуановим легалайзом: пряма мова

Останнім часом в країні розгорнулася кампанія просування ініціативи легалізації канабісу в медичних цілях та наукових досліджень. Нагадаємо, що  в Україні діє кримінальна відповідальність за обіг наркотичних засобів, зокрема канабісу. Маємо приклад низки країн, які легалізували коноплі для своїх громадян.

На початку року кілька організацій ініціювали процес декриміналізації канабісу і в Україні. Їх підтримує МОЗ та комітет з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин Верховної Ради. За цей час відбулося безліч зустрічей, конференцій та семінарів з агітацією за канабіс по всій Україні. На них виступають представники міністерств, громадські активісти, представники фармацевтичних кампаній. Вони запевняють суспільство у виключній користі від конопель в медицині. Наводять приклади європейських країн. Активізувалися грантові організаії, які за рахунок міжнародних фондів, просувають політику зняття табу на тему канабісу. Спробуємо бути також об’єктивними. Наприклад у 2016 році в журналі Clinical Psychology Review вийшло дослідження, яке стверджувало, що канабіс може поліпшити стан людей з депресією і соціофобією. Натомість, досить скоро виявилося, що ці вчені отримували фінансування від канадських виробників марихуани, тому є приводи для сумнівів в їх об’єктивності. Що про

Михайло Михайлович Дюженко, лікар-нарколог вищої категорії, психіатр.
Має 15 років практичного досвіду роботи з алкогольною та наркотичною залежністю. Ми поцікавилися його думкою про легалізацію канабісу в медичних цілях.

Пане Михайле, як ви ставитеся до того, що в Україні йде підготовка до легалізації марихуани під приводом наукових досліджень та медичної користі?

Я категорично проти легалізації будь-яких психоактивних речовин. Я не дуже обізнаний де саме необхідно застосовувати канабіс в медичній практиці. Проте, я можу навести безліч прикладів, коли формувалася залежність від цієї психоактивної речовини. Більше  скажу –  марихуана є тією сходинкою, яка формує залежність від так званих «важких» наркотиків.

Таким чином, зараз відбувається намагання легалізувати ще одну психоактивну речовину. Нашому уряду варто було би спрямувати свою активність на обмеження доступу громадян до алкогольних напоїв. Вони ж реалізуються на кожному кроці і у будь-який час доби. Алкоголь, як і всі інші психоактивні речовини формують залежність. Тому варто регламентувати його реалізацію, обмежувати його широкий доступ. Наркологічні захворювання, в залежності від психоактивної речовини – завжди хронічні. І нам залишається працювати над тим, щоб допомогти пацієнту зафіксувати та подовжити його перебування в стані ремісії.

Реалізація препаратів на основі канабісу буде реалізовуватися через аптеки. Ви не розглядаєте в цьому загрозу зловживань з боку їхніх власників?

Зазначу, що  в Україні доволі розповсюджена аптечна наркоманія. Фактично ми маємо у вільному доступі низку лікарських засобів, які продаються абсолютно безрецептурно. До прикладу взяти, хоча би наркотики опіумної групи: препарати, які містять кодеїн. Ця речовина замаскована під протикашльові засоби. Ось вам, до речі, яскравий приклад використання наркотичної речовини в медичних цілях. Тяжко хворі на опіумну залежність наркомани спокійно можуть придбати кодеїномісткі препарати в аптеці. Зверніть увагу, що та речовина, яка гальмує кашльовий рефлекс має використовуватися виключно при коклюші. 99% кодеїномістких препаратів мають застосовуватися лише за призначенням лікаря. А вони вільно поширюються з метою наркотизації населення. Ціла низка транквілізаторів, снодійних засобів – їх безліч і вони продаються взагалі безрецептурно. А тепер до цього хочуть додати і канабіс. Це безумовно сприятиме поширенню аптечної наркоманії.

Який перелік хвороб показано лікувати канабісом? Ви – практик з багаторічним досвідом, чи зустрічалися Вам хворі, яким було би забезпечено більш якісне лікування, використовуючи при цьому канабіс?

Я чую весь час, що канабіс планують використовувати в медичних цілях. А які саме захворювання лікуються канабісом? Я лікар-нарколог і психіатр. Маю досвід багаторічної практики. Ну треба ж офіційно надати статистику по захворюванням в Україні, зокрема тим, які потребують лікування саме канабісом – наскільки вони взагалі розповсюджені. Я не бачу обґрунтування цій новації. Навпаки, іде такий вкид в ЗМІ, у соцмережах про те, що канабіс панацея для лікування низки захворювань. Може спочатку потрібно провести наукове дослідження, забезпечити статистику та прогноз, а вже після того  пропонувати на широкий загал подібне рішення? Якщо це онконапрямок і ми говоримо про доступ до морфінів, коли вже не можна нічим окрім опіумних анальгетиків допомогти хворому – це науково обгрунтовано та підтверджено. Тут зрозуміло. А от з канабісом – нічого не зрозуміло. Чому ми не розглядаємо альтернативні канабісу методи лікуавння?

Дивіться програму КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ “Канабісна омана легалайзу”

Роман Аблязов, рух “Всі разом!”

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram