Лібанова про падіння народжуваності, бебібум та як це впливає на Україну?

Актуально
31.05.2023
Лібанова про падіння народжуваності, бебібум та як це впливає на Україну?

«У 2023 році Україну чекає катастрофічне падіння народжуваності», – про це у інтерв’ю Українській правді розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи – Елла Лібанова. Інтерв’ю було опубліковано 29 травня.

Розглянули декілька важливих питань щодо роз’єднання українських сімей, падіння народжуваності та відродження українського суспільства у повоєнні роки.

Як відомо, за підрахунками статистичної організації Європейської Комісії Євростат, українців за кордоном перебуває близько 4 млн. Елла Лібанова говорить: «Я сподіваюсь, що 50 %, ну можливо 60 % з цієї кількості повернуться». За її словами, наразі більшість європейських країн переживають період, коли рівень народжуваності не забезпечує простого відновлення поколінь. Тобто це означає, що багато людей помирає, і мало народжується. Відповідно, кожен має думати, що робити з цією ситуацією далі в Україні, аби зовсім не втратити український етнос?

Повернення дітей, підлітків та молодих жінок із-за кордону врятує демографічну ситуацію в країні. Директор Інституту демографії та соціальних досліджень наголошує, що у 2023 році очікується найбільш критичне падіння народжуваності. А вже надалі, у 2024 році ситуація повинна бути трішки кращою, хоча проблема народжуваності протягом війни буде поглиблюватися. Повернення «до ковідних» показників народжуваності, можливе після закінчення війни.

Нагадаємо, що Інститут демографії та соціальних досліджень 6 квітня вже проводив дискусію «Зміна демографічної ситуації в країні: прогнози і виклики для держави». На дискусії звітували про найгарячіші питання демографії.
Також у студії Кабінету експертів говорили про демографічну ситуацію в Україні та як на неї вплинула війна. Гостем випуску був один із заступників пані Елли – Олександр Гладун.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram