Демографи про виклики та чисельність у 24-32 мільйони

Актуально
07.04.2023
Демографи про виклики та чисельність у 24-32 мільйони

Інститут демографії та соціальних досліджень провів дискусію «Зміна демографічної ситуації в країні: прогнози і виклики для держави», що відбулась 6 квітня у онлайн та офлайн форматі. Оскільки участь наживо у залі була в обмеженій кількості, охочі мали можливість приєднатись онлайн, а це близько 300 учасників.

Інститут зазначає, що станом на 1 січня 2023 року чисельність населення України становила від 28 млн до 34 млн. Про це повідомила директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України Елла Лібанова.

Також вона розповіла, що на даний момент Інститут не розуміє що відбувається з міграцією. Елла Лібанова додала: «Після того, як ми наведемо лад з обліком тих, хто перетинав західні кордони та кордон з Молдовою, можливо, стане зрозуміліше».

Наголосила, що за даними Верховного комісара ООН з питань біженців за межами України (без РФ та Білорусі), станом на березень 2023 року зареєстровано 5 млн українських «втікачів від війни».

Водночас експерт визнала, що порахувати майже 3 мільйони українців, які перетнули кордон з Росією буде дуже складно.

За її словами, головним джерелом інформації про чисельність населення будь-якої країни є перепис, який у незалежній Україні проводився лише раз – у 2001 році.

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень зазначила: «24-32 мільйони – наш прогноз чисельності населення станом на 1 січня 2030 року в межах кордону на 1 січня 2022 року». Та додала, ситуація на більшу кількість населення може змінитися у разі «шаленого міграційного припливу».

Дивіться відео програми Кабінету експертів про демографічну ситуацію в Україні:

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram