Київська профспілка стала на захист невакцинованих освітян

Актуально
21.10.2021
Київська профспілка стала на захист невакцинованих освітян

Київська міська організація “Профспілки працівників освіти і науки” звернулася до керівних органів держави із вимогою скасувати наказ Міністерства охорони здоров’я про обов’язкову вакцинацію працівників галузі освіти. У листі організація висловила намір про судове оскарження документу.

Про це йдеться у заяві Профспілки освітян міста Києва щодо захисту прав та інтересів невакцинованих працівників закладів освіти. Зокрема, організація вимагає від Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти та науки України не допустити порушення конституційних прав невакцинованих працівників закладів освіти. Профспілка наполягає, що наказ МОЗ № 2153 від 04.10.2021 року про обов’язкову вакцинацію працівників закладів освіти має бути скасований.

Згаданий наказ МОЗ, яким працівників закладів освіти віднесено до осіб, які підлягають обов’язковій вакцинації, набере чинності з 8 листопада 2021 року. Після чого, як неодноразово заявляли у Міністерстві охорони здоров’я, працівники сфери освіти, які до листопада не матимуть щеплення проти COVID-19, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

У своєму зверненні Профспілка наголошує на відсутності правових підстав для примусу працівників вакцинуватися від коронавірусної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, чи відсторонювати їх від роботи без збереження заробітної плати у разі небажання пройти щеплення. «Запровадження обов’язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 для працівників освіти призводить до зростання у трудових колективах напруги та соціальних протиріч», – йдеться у заяві профспілки.

Нагадаємо, що відповідно до статті 43 Конституції України, кожен громадянин має право на працю. Окрім того, у пункті 7.3.1 Резолюції 2361 (2021) Парламентська асамблея Ради Європи закликає інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов’язковою і що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації та рекомендує забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації за те, що не пройшов вакцинацію.

Також частиною шостою статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено, що повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення».

Зазначимо, що накладений владою обов’язок вакцинування працівників закладів освіти змушує освітян звертатися до суду щодо оскарження наказу МОЗ № 2153 від 04.10.2021 року.

Читайте також по темі:

Рада Європи: вакцинація проти COVID19 не є обов’язковою

Директор київської школи позивається до Кабміну через примусову вакцинацію освітян

«Національний конгрес батьків України» вважає примусову вакцинацію освітян дискримінацією 

На Рівненщині батьки вимагають продовжувати навчання школярів очно попри невакцинованість учителів

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram