На Рівненщині батьки вимагають продовжувати навчання школярів очно попри невакцинованість учителів

Актуально
11.10.2021
На Рівненщині батьки вимагають продовжувати навчання школярів очно попри невакцинованість учителів

У Степангороді, що у Рівненській області, директор загальноосвітньої школи отримала майже 150 заяв від батьків з вимогою недопущення дистанційної форми навчання. Приводом стали карантинні обмеження для освітян, за якими у навчальному закладі повинно бути 80% вакцинованого персоналу. Втім, у Степангородській школі із 63 працівників вакцинована лише одна людина. Батьки у заявах зазначають, що претензій до невакцинованих учителів не мають, а в разі переходу школи на дистанційне навчання будуть звертатися до суду із скаргою на свідоме ненадання якісної освіти у школі.

Директор закладу Тетяна Макарчук розповідає, що отримала лист від Управління соціально-культурної сфери Володимирецької селищної ради, де з 27 вересня навчання рекомендували здійснювати за дистанційною формою. Досвід такого навчання уже мають педагоги та діти. Але у школу звернулися батьки (майже 150 заяв) з вимогою провести батьківські збори щодо продовження навчання школярів очно. Про такі ж збори просили і вчителі закладу. Врешті, делегати від батьків, вчителів і працівників школи зібралися для обговорення форми навчання. Про це передає Володимирець.сіті

«Батьки апелювали тим, що не всі можуть забезпечити учнів гаджетами для дистанційного навчання (є родина, де на 5 учнів один смартфон), а серед жителів Степангорода та зокрема серед учнів та вчителів школи немає офіційно зареєстрованих випадків захворювань на Covid-19. Учителі не проти вакцинації, але не впевнені у якості тих вакцин, які їм пропонують, а вакцинуватися чи ні – це особиста справа кожного, і примушувати до цього ніхто не має права», – говорить директор школи Тетяна Макарчук.

В результаті, шляхом голосування прийняли рішення продовжити з 27 вересня у закладі навчання за очною формою за умови дотримання всіма маскового режиму, дистанції та з використанням дезінфікуючих засобів.

Уже через кілька днів у школу навідалися для перемовин з батьками та педколективом представники селищної ради, відділу поліції та сімейний лікар з районної лікарні. Вони одноголосно попередили, що за порушення умов карантину передбачена персональна відповідальність керівника закладу (штраф від 34 до 170 тисяч гривень).

Директор школи пообіцяла зробити ще раз нараду із педколективом та разом вирішувати прийнятний формат навчання.

Адвокат, резидент Кабінету експертів, Руслана Мохнюк, прокоментувала заяву про штраф для директора: “Оскільки місто Степаногорськ знаходиться в зеленій зоні, то обмеження права на працю та права на освіту не є об’єктивними, збалансованим та необхідним з урахуванням того, що більшість населення України вже мають природний імунітет від коронавісної інфекції. Оскільки постанова КМУ 1236 є підзаконним нормативним актом, то актом вищої юридичної сили є закон. Згідно положень ч. 1 ст. 23 Закону України «Захист населення від інфекційних хвороб», «У разі якщо бактеріоносіями є особи, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, такі особи за їх згодою тимчасово переводяться на роботу, не пов’язану з ризиком поширення інфекційних хвороб». Всупереч вказаній нормі, серед передбачених постановою КМУ є обмеження, що застосовують не до осіб, що є бактеріоносіями, а до здорових осіб, що є явно протиправним. Крім того, Закон визначає, що «Обов’язковим профілактичним щепленням для запобігання поширенню інших інфекційних захворювань підлягають окремі категорії працівників у зв’язку з особливостями виробництва або виконуваної ними роботи”. Але вчителі не можуть відноситись до таких категорій, оскільки діти хворіють здебільшого на коронавірус безсимптомно, або в легкій формі. Тому недоцільними є подібні обмеження”.

Нагадаємо, напередодні Дня учителя директор спеціалізованої школи №210 Оболонського району Києва Дмитро Ламза подав судовий позов до Окружного адміністративного суду м. Києва. Відповідачем по справі є Кабмін, третьою стороною виступає Профспілка працівників освіти й науки України. Директор вимагає визнати протиправною примусову вакцинацію, скасувати карантинні обмеження для учителів та повернути освітянам конституційні права.

«Національний конгрес батьків України» вважає примусову вакцинацію освітян дискримінацією.

 

 

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram