Громадський активіст, церква і сімейний фонд просять захистити їх від наслідків законопроекту #5488

Актуально
30.06.2021
Громадський активіст, церква і сімейний фонд просять захистити їх від наслідків законопроекту #5488

Скандальний законопроект №5488 провокує все більше суспільного спротиву. Йдеться про урядову пропозицію карати за так звану дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Назва законопроекту – відповідна: «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації». В офіс «Всі разом!» почали надходити звернення з проханням захистити права громадян і організацій і не допустити ухвалення цього закону.

Передусім загрози виникають для церков і релігійних організацій, сімейних фондів та просімейних активістів. У разі прийняття закону їхні критичні висловлювання про небезпеку ЛГБТ-ідеології будуть каратися. А відповідно – ставиться під загроз свобода слова, свобода віросповідання та свобода мирних зібрань.

Читати юридичний аналіз:
Урядовий законопроект 5488: чиниш спротив СОГІ – штраф, інфікуєш когось ВІЛ – нормально

Зокрема, надійшов лист від релігійної громади «Церква «Слово життя» (Каховка, Херсонська обл.). У зверненні міститься прохання до організації «Всі разом!» здійснити активні законні дій для перешкоджання прийняттю зазначеного документу. «Цитування Святого Письма може бути унеможливлене найближчим часом в Україні. Цим законопроектом вводиться адміністративна відповідальність за «негативне ставлення» до осіб з гріховними поглядами на життя – трансгендерів та осіб з нетрадиційною «сексуальною орієнтацією». Згідно християнського віровчення гомосексуалізм є гріхом, а тому засуджується церквою. Церква закликає осіб з цим пороком до каяття. Тому у разі прийняття цього законопроєкту виникає ризик переслідування віруючих людей, а також священнослужителів через їхні переконання».

Лист надійшов і від благодійного фонду «Сім’я», який вже понад 10 років є експертною профільною організацією і займається захистом сімейних цінностей в України. Олена Хачатрян, голова Фонду і мама шістьох дітей, пише: «У разі ухвалення законопроєкту № 5488, ми втратимо можливість реалізувати нашу статутну діяльність на захист сім’ї, материнства, батьківства та дитинства…».

Не залишився осторонь резонансу і Максим Танцюра – громадський активіст, який займається організацією вуличних заходів для захисту сімейних цінностей та проти ЛГБТ-пропаганди у Києві, Одесі, Кривому Розі, Запоріжжі та Харкові. У листі на організацію «Всі разом!» він як учасник однойменного руху пише: «Наша мирна просвітницька громадська діяльність може опинитися поза законом, чим будуть порушені мої конституційні права та свободи. Тому прошу ГО «Громадянський рух «Всі разом!» захистити, якщо є необхідність, і у судовому порядку, мої права на вільне висловлення думки та організацію мирних зібрань».

Через численні заяви та скарги щодо загроз, які постали перед громадянським суспільством України через законопроект 5488, рух «Всі разом!» наразі розглядає всі варіанти протидії зазначеній урядовій ініціативі. «Ми закликаємо народних депутатів України відхилити урядову пропозицію, яка спрямована на звуження конституційних прав і свобод в Україні», – йдеться в офіційному коментарі організації. Відповідний лист отримали всі українські парламентарі.

Читати також:
Юристи та експерти: проект «антидискримінаційного» закону 5488 не відповідає Конституції

Рух «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram