Антиковідні вакцини Pfizer викликають складні побічні дії: йдеться у судовому позові штату Канзас

Актуально
20.06.2024
Антиковідні вакцини Pfizer викликають складні побічні дії: йдеться у судовому позові штату Канзас

Американський штат Канзас 17 червня подав до суду на фармацевтичну компанію Pfizer. Обвинувачення полягає в тому, що вона приховала ризики щодо своєї вакцини проти COVID-19 від громадськості. Компанія робила неправдиві заяви про ефективність вакцини. Про це йдеться у публікації Reuters.

Позов був поданий до суду округу Томас. В ньому штат заявив, що виробник ліків ймовірно робив неправдиві заяви, чим порушував закон Канзасу про захист прав споживачів. Він вимагає відшкодування невизначених грошових збитків. «Pfizer зробив численні заяви, щоб ввести в оману громадськість щодо своєї вакцини», — заявив у заяві генеральний прокурор Канзасу, республіканець Кріс Кобах.

У позові стверджується, що після впровадження вакцини, на початку 2021 року, компанія Pfizer приховала докази того, що щеплення викликає побічні дії. Вони пов’язані з ускладненнями вагітності, включаючи викидень, а також запалення в серці та навколо нього, відоме як міокардит і перикардит.

В свою чергу Pfizer вважає позов безпідставним. «Заяви Pfizer щодо своєї вакцини проти COVID-19 були точними та науково обґрунтованими», — йдеться у їхній заяві. Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США додало на етикетку вакцини попередження про міокардит і перикардит в червні 2021 року. А Національний інститут здоров’я США зробив дослідження у 2023 році і дійшов висновку, що вакцини проти COVID не пов’язані з викиднем.

У Канзасі також заявили, що Pfizer неправдиво стверджувала, що її вакцина зберегла високу ефективність проти мутованих варіантів, і що вона запобігатиме не лише хворобі, але й передачі. Цю вакцину розроблено спільно з німецьким партнером BioNTech для вихідного штаму вірусу. Генеральний прокурор Техасу Кен Пакстон подав подібний позов проти Pfizer минулого року, який досі не розглянувся. Pfizer цю справу також назвала безпідставною. Кобач заявив, що інші штати також подадуть позови.

Нагадаємо, що вакцини AstraZeneca проти COVID-19 також є шкідливими та навідь призводять до смертей.  Раніше ми писали про наймасштабніше міжнародне дослідження по цій темі. В ньому йдеться про те, що вакцини від COVID-19 складають ризик для здоров’я. А саме збільшення неврологічних та серцево-судинних захворювань, а також захворювань крові. Також на початку 2023 року у Давосі був інцидент, де голові Pfizer журналісти ставили запитання про не ефективні вакцини, але відповіді на ці питання так і не отримали, бо він від журналістів втік.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram