Наймасштабніше міжнародне дослідження: вакцини від COVID-19 складають ризик для здоров’я

Актуально
20.02.2024
Наймасштабніше міжнародне дослідження: вакцини від COVID-19 складають ризик для здоров’я

Щеплення проти коронавірусної інфекції пов’язані зі збільшенням неврологічних та серцево-судинних захворювань, а також захворювань крові. Про це йдеться у найбільшому глобальному дослідженні безпеки вакцин проти COVID-19.

У дослідженні проаналізовані великі дані на підставі відомостей про майже 100 мільйонів вакцинованих осіб. Всі вони – з восьми країн: Аргентина, Австралія, Канада, Данія, Фінляндія, Франція, Нова Зеландія та Шотландія. Наукове узагальнення проводилося в рамках проєкту Глобальної мережі даних про вакцини (Global Vaccine Data Network  – GVDN), що у Новій Зеландії. Дослідники спостерігали за збільшенням ризиків щодо 13 різних захворювань, які насамперед їх цікавили, після того, як люди вакцинувались. Спостереження тривало протягом 42 днів.

У тих, хто отримав щеплення мРНК-вакцинами компаній Pfizer Inc., BioNTech SE та Moderna Inc., частіше виявляли міокардит – запалення серцевого м’яза. Зокрема це спостерігалося після введення другої дози вакцини Moderna. Перша і четверта дози тієї ж вакцини також були пов’язані зі збільшенням перикардиту (запалення зовнішньої оболонки серця).

А в тих, хто щепився вакциною AstraZeneca Plc, зафіксований підвищений ризик утворення тромбів у мозку, а також значне збільшення випадків синдрому Гієна-Барре (неврологічний розлад, при якому імунна система помилково атакує периферичну нервову систему).

Також відзначили випадки гострого розповсюдженого енцефаломієліту (запалення головного та спинного мозку). Це ставалося навіть серед тих, хто отримав першу дозу вакцини Moderna. Натомість після вакцинації вакциною Pfizer-BioNTech було зафіксовано втричі більше випадків гострого розсіяного енцефаломієліту, ніж очікувалося.

Доктор Марк Сігель, клінічний професор медицини в медичному центрі Langone NYU та медичний кореспондент Fox News говорить: «Це дослідження насправді нічого не змінює; воно лише надає більше доказів того, що ми вже знаємо».

Глобальний проєкт з безпеки вакцин проти COVID підтримується Центрами контролю та профілактики захворювань (CDC), соціальними службами та Міністерством охорони здоров’я Нової Зеландії.

Нагадаємо, що рік тому на Всесвітньо економічному форумі керівник Pfizer Альберт Бурла тікав від журналістів. А все тому що зіштовхнувся з низкою складних запитань щодо ефективності його вакцини проти COVID. А саме, як довго він мовчав, знаючи що вакцина не зупиняє передачу вірусу? Чому Альберт Бурла не повідомляв про це публічно?

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram