Сіті Інкубатор – майданчик покликаний виплекати нових суспільно-активних підприємців

Експертиза
18.02.2016

За 2015 рік Співдружність соціальних підприємців і громадянський рух «Всі разом!» провели 4 великих Лідерських Саміти у містах Слов’янськ, Львів, Дніпропетровськ і Суми. Після Саміту робота з зацікавленими людьми триває у форматі Сіті Інкубаторів. Це майданчик, який покликаний допомагати людям з ідеями навчитися їх представляти та реалізувати. Олександр Марчук, бізнес-тренер, куратор проекту, розповів детально про його цілі та виклики.

Marchuk

Олександр Марчук

– Як виникла ідея проведення Сіті Інкубаторів і яка їхня ціль?

– На лідерських Самітах у містах в більшій мірі ми даємо людям імпульс, передаємо пристрасть, мотивацію. Заохочуємо, щоб не сиділи на місці, щось робили, брали відповідальність за те, що відбувається в їхньому місті. Це може бути як соціальна сфера, так і бізнес. На цьому етапі багато людей запалюються, у них виникає бажання діяти. Але виникають запитання: Що робити? Як робити? Куди йти? З ким йти? Як відповідь на ці запитання ми створили Сіті Інкубатор.

– Такі проекти, як Сіті Інкубатор, – це вперше для Вас?

– Звичайно, ні! Ми понад 10 років працюємо і навчаємо людей. Ми говоримо про те, що будь-який бізнес потрібно робити з посвятою високій меті. Не просто ходити на роботу, не просто заробляти гроші. Кожен з нас має можливість впливати своє оточення, своє місто через те що він робить. Цю ідею ми розвивали і практикували на власному досвіді і у нас є певні досягнення та результати в цій сфері. А Сіті інкубатор – майданчик, де ми збираємо людей, у яких є якась ідея або мрія, якою вони загорілися після Лідерського Саміту. Вони згадали, що вони хотіли чогось більшого, ніж просто ходити на роботу. На Сіті Інкубаторі ми створюємо умови, щоб кожен учасник повірив у себе, побачив як може реалізувати свою ідею. Більше того, за результатами проекту для тих, хто свою ідею зміг представити зрозуміло, ми надаємо фінансування і менторську підтримку.

– Яка кінцева мета проведення Сіті Інкубаторів?
– Перша – поділитися знаннями і допомогти розвивати здібності, щоб в майбутньому вони змогли самостійно навчитися реалізувати проекти. І коли в майбутньому виникне якась ідея – людина чітко буде знати, що робити і в якій послідовності.

Друга – створення спільності між людьми. В процесі навчання люди знайомляться, будують дружні стосунки, співпрацюють, підказують один одному, взаємодіють, виступають як партнери. Таким чином формується місцевий осередок однодумців і успішних людей.

Третя – передача ноу-хау у створенні та проведенні подібних заходів. У кожному місті, де проводиться Сіті-інкубатор, ми сприяємо утворенню групи, яка, використовуючи отримані знання та матеріали, за нашої підтримки може в подальшому самостійно проводити такі проекти і впливати на ще більшу кількість людей.

inkybator y Lvovi

Сіті Інкубатор у Львові.

– Уже відбулися Сіті Інкубатори у Слов’янську і Львові, зараз проходить у Дніпропетровську, найближчим часом відбуватиметься у Сумах. Чи є на даний момент проекти, які вже вдалося реалізувати внаслідок проведення Інкубатору?

– Є один реалізований проект у Слов’янську. Це був соціальний проект по організації і проведенні новорічних свят для дітей-сиріт та біженців із зони АТО. З нашого боку ми проспонсорували і допомогли у їх проведенні. Зараз в процесі проект по реконструкції і оновленні місцевого парку. Ще є також 3-4 проекти в процесі реалізації.

У Львові в середині січня ми вже оголосили результати відбору. Там ми вирішили підтримати 9 проектів. Серед них один, який націлений на організацію коворкінг-центру у Львові. Це має бути майданчик, на базі якого місцева команда зможе самостійно з нашою допомогою проводити подібні заходи.

В Дніпропетровську орієнтовно 20 лютого буде попередній захист проектів, а 4-5 березня – фінальний. Після цього ми будемо відбирати ті проекти, які будемо підтримувати.
В Сумах 4-6 березня планується провести перший модуль Сіті Інкубатора.

– Які критерії відбору успішних проектів?
– Критеріїв кілька:
1. На вході в Сіті Інкубатор ми просимо кожного учасника написати есе на тему: «Як мій проект змінить місто?» Це допомагає розвити бачення. Ми допомагаємо і підштовхуємо бачити,як вони можуть змінювати усе навколо себе. Тому це перший критерій – вплив на суспільство через проект.

2. Важливо, щоб у людини, яка створює проект, була компетенція, досвід, якісне розуміння свого проекту. Буває часто, що люди намагаються представляти проекти, в сфері, у яких не розуміються. Ми спонукаємо спочатку розібратися, все вивчити по цій тематиці, а тоді представляти.

3. Унікальність ідеї. Повинна бути оригінальність ідеї, яка спрямована на створення ціннісної пропозиції. Ціна не теж саме, що цінність. Там, де немає цінності, люди ухвалюють рішення про покупку, орієнтуючись на дешевшу ціну. Якщо людина бачить цінність, вона готова платити навіть більше. Ціннісна пропозиція повинна бути чітко сформульованою.

zahust proektiv

Захист власних проектів перед викладачами Сіті Інкубатора.

– Що відбувається з тими, кому Ви відмовили у фінансуванні проектів?
– Навіть якщо ми не ухвалили рішення на чиюсь користь, ми обов’язково даємо зворотній зв’язок. Ми звертаємо увагу на те що потрібно виправити та даємо чіткі рекомендації, щоб цей проект реалізувався. А також ми регулярно проводимо мотиваційні сніданки по містах, де знову збираємо людей та обговорюємо шляхи досягнення успіху.

– Скільки триває навчання і хто викладає?
– Навчання триває 2 місяці таким чином: один раз у 2 тижня на 2 дні ми даємо необхідну теоретичну базу і також багато працюємо, щоб теорію трансформувати у практику, щоб формувалися навички. Навчання проводять: Гліб і Світлана Співакові, Олександр Марчук, Зорян Гудзій, Максим Коляда. Сіті Інкубатор починається з модуля «Особиста місія», який зазвичай викладає Світлана Співакова. Всі інші тренери викладають безпосередньо питання по підготовці проектів відповідно до бізнес-моделі Canvas.

– Як взяти участь?
– Є створені групи у Фейсбуці по Інкубаторах у містах:

Дніпропетровську (https://www.facebook.com/groups/417708455089741),

Львові (https://www.facebook.com/groups/445557132305314/?fref=ts),

Сумах ( https://www.facebook.com/groups/962150290518468/?fref=ts).

Можна просто додаватися в групу і адміністратор буде зв’язуватися. Ми плануємо кілька разів на рік проводити Інкубатори у тих містах, де були Саміти. У Львові скоро буде повторний курс.

– Яким чином відбувається фінансування проектів-переможців?
– Для фінансування ми залучаємо власні ресурси, а також долучаємо наших однодумців. Для нас важливо, щоб інвестори розділяли наше бачення. До прикладу, у Львові декілька студентів підготували проект в сфері моди. А у нас якраз є партнери наші друзі, у яких досить успішний бізнес у цій сфері. Ми їх залучили до співпраці.

– Що мотивує вас вкладати у розвиток цих людей, яка Ваша особиста користь із цього?city_inkybator
– По-перше, це Україна і нам тут жити. Чим більше людей будуть розділяти християнські цінності, і бачення, що через свою працю можна змінювати суспільство, тим краще. Нам потрібно щоб було більше підприємців. Це ті люди, які найбільш соціально активні у суспільстві.

По-друге, ми також обговорюємо дольову участь у реалізованому проекті. Дохід, який ми будемо отримувати від успішних проектів, дозволить нам спонсорувати інші стартапи та Сіті Інкубатори в нових містах.

– Скільки людей приймали участь в Інкубаторах по містах?
– У Львові – 60 людей, у Дніпропетровську та Слов’янську – до 50. Більша половина людей віком до 35 років. Є також і пенсіонери. Приблизно порівну чоловіків і жінок.

– Які плани на поточний 2016 рік?
– Ми плануємо провести Великі Лідерські Саміти у кількох містах, зокрема у Чернівцях і Ужгороді. А також перезапустити проведення Сіті Інкубаторів силами місцевої команди у містах, де вже проводилися Саміти у 2015.

– Які побажання для людей, у котрих є «закопана мрія»?
– Побажання, щоб люди вірили в себе, вірили в те, що вони унікальні, і дали собі шанс. Шанс на те, щоб спробувати реалізувати давню мрію. Спробувати те, чим горить серце. Із великим задоволенням запрошуємо брати участь у Сіті Інкубаторах, де багато нових знайомств і корисної інформації, досвіду і врешті-решт можливість реалізувати свій проект.

А ще нині готується відкриття у великих містах України постійно діючих сіті-центрів Never Give Up («Ніколи не здавайся»). У цих публічних закладах триватиме постійний процес навчання, допомоги і сприяння у відкритті нових стартапів. Перший такий сіті-центр вже відкрито у Києві на Вересневій, 24. Запрошуємо – там завжди раді гостям 🙂 Детальніше – за цими посиланнями:
www.ngucenter.com 
www.facebook.com/ngucenter
www.vk.com/ngucenter

Якщо Ви бажаєте, щоб великий Лідерський Саміт та Сіті Інкубатор пройшли у вас в місті та готові прийняти у цьому участь, звертайтеся за детальною інформацією в офіс за номером телефону 098-858-48-48 або пишіть на електронну адресу info@vsirazom.ua

Спілкувалася Олена Бондарчук, «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram