Зі Стратегії демографічного розвитку України прибрали всю гендерну термінологію

Актуально
02.10.2024
Зі Стратегії демографічного розвитку України прибрали всю гендерну термінологію

Кабінет міністрів України на вимогу руху «Всі разом!» прибрав гендерну термінологію зі «Стратегії демографічного розвитку України на період до 2040 року». Фінальний зміст документу був затверджений розпорядженням уряду 30 вересня. На початку року Міністерство соціальної політики оприлюднило проєкт документу для публічного обговорення.

Організація «Всі разом!» у травні надіслала свої доповнення і пропозиції на адресу уряду. Тоді у листі на прем’єр-міністра Дениса Шмигаля експерти організації високо оцінили зміст і філософію запропонованої Стратегії. Адже загалом проєкт сформовано з правильною постановкою проблеми і закономірними шляхами їх вирішення.

Зокрема, у документі були точно описані причини катастрофічної демографічної ситуації, яка склалася в Україні. Головню причиною низької народжуваності вказано саме ціннісні зміни українців, відхід від базових функцій і ролей чоловіка і жінки, нівелювання природних сімейних орієнтирів. Відтак головним пріоритетом проєкту Стратегії було визначено підтримку дітонародження і сімей з дітьми. У пункті щодо забезпечення міграційного приросту населення робився акцент саме на поверненні українців з різних країн світу. А залучення мігрантів неукраїнського походження має бути максимально обмежене і врегульоване.

Варто зазначити, що з мінімальними змінами вся ця логіка зберіглася у фінальній редакції. Лише змінились послідовність стратегічних цілей. На перше місце поставлено міграційний приріст, але передусім саме за рахунок повернення українців. А вже на другому місці – підвищення рівня народжуваності.

На етапі обговорення проєкту Стратегії організація «Всі разом!» внесла пропозиції прибрати з тексту гендерну ідеологічну термінологію – такі словосполучення, як «гендерна рівність», «гендерні стереотипи» та інші подібні. Адже українське законодавство і наука використовує винятково слово «стать» в контексті виокремлення чоловіків і жінок. Тому уряду запропонували послуговуватися коректним терміном «рівність прав та можливостей чоловіків і жінок».

Що ж до ідеї подолання так званих «гендерних стереотипів», то саме це і призвело до негативних ціннісних змін у суспільстві, які призводять до низької народжуваності і демографічної катастрофи. Саме тому ця ідея і політика є помилковою і такою, що суперечить природі речей і суперечить цілям і завданням зазначеної Стратегії демографічного розвитку.

Міністерство соціальної політики і уряд врахував зауваження руху «Всі разом!».

Наприклад:
У проєкті йдеться:
«Стратегія ґрунтується на Хартії основних прав ЄС, яка гарантує повагу до людської гідності, демократії та верховенства права, з дотриманням задекларованих ЄС у документі „Демографічні зміни в Європі: інструментарій для дій” принципів гендерної рівності…».

У схваленому документі написано:
«Стратегія ґрунтується на Хартії основних прав ЄС, яка гарантує повагу до людської гідності, демократії та верховенства права, з дотриманням задекларованих ЄС у документі “Демографічні зміни в Європі: інструментарій для дій” принципів забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків…».

У проєкті у переліку основних принципів була «гендерна рівність», а у затвердженій Стратегії використовується словосполучення: «рівність і недискримінація».

Також у проєкті серед завдань значилося створення сприятливих умов для поєднання батьківства із професійною зайнятістю містилася пропозиція «запобігання будь-яким проявам упередженості щодо працівників з дітьми на ринку праці та впливу гендерних стереотипів у трудовій сфері». Проте після редакції в документі написано «подолання негативних наративів/стереотипів серед громадян щодо материнства та батьківства».

Офіс руху «Всі разом!» загалом схвалює філософію і підходи затвердженої «Стратегії демографічного розвитку України на період до 2040 року». Водночас наголошує на необхідності оперативно напрацювати план відповідних заходів. Також ми неодноразово наголошували на необхідності створення профільного центрального органу влади з пропонованою назвою Міністерство сім’ї і людності. Ці завдання мають реалізовуватися не як складові аспекти соціальної політики, а як пріоритети національної безпеки і оборони. Діяльність на підтримку батьківства, материнства, дитинства і природного приросту населення має стати наскрізним пріоритетом всіх органів влади.

Нагадаємо, в Україні за останні пів року народилося утричі менше людей, ніж померло. Також дивіться ефір про демографічну ситуацію в Україні та як на неї вплинуло повномасштабне вторгнення. Гість випуску заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень – Олександр Гладун, розповів про статистику, підрахунок чисельності населення та що впливає на неї.

Читайте також: Україна остання по народжуваності і перша за смертністю у світі: звіт ЦРУ.
Директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова дає невтішні прогнози. За її словами, через 10 років чисельність населення України буде в межах від 26 до 35 млн людей.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram