Україна остання по народжуваності і перша за смертністю у світі: звіт ЦРУ

Актуально
13.09.2024
Україна остання по народжуваності і перша за смертністю у світі: звіт ЦРУ

В Україні найнижчий показник народжуваності та найвищий рівень смертності у світі. Про це повідомляється у останніх даних зі звітів Центрального розвідувального управління США (ЦРУ) про рівень смертності та народжуваності у світі.

Згідно даним станом на 2024 рік Україна посідає останнє місце у світі за рівнем народжуваності з показником 6 народжень на 1000 людей. Доречно нагадати, що протягом 2023 року в Україні було народжено 187 387 дітей. Це найменша кількість новонароджених за всю історію Незалежності України.

Голова організації «Всі разом!» Руслан Кухарчук наголошує: «Народилося втричі менше, ніж померло. У нас в Україні за перше півріччя цього року. Українці серед усіх європейських націй зникають найшвидше. Нас скоро не буде. Ні, не через війну, а тому що ми самостійно вирішили зникнути шляхом природної біологічної смерті і відсутності природного відтворення. Ні, це не через війну. Бо і до війни українці народжувалися вдвічі менше, ніж помирали».

Також як він зазначає у дописі на Facebook, що демографічна катастрофа – це прямий наслідок радикальної жіночої емансіпації, чоловічої фемінізації, політики подолання «гендерних стереотипів», чайлдфрі і абортів, захисту прав тварин, «гейпарадів» та інших суіцидальних ідей і практик.

«В Україні повністю відсутня сімейна і демографічна політика. Сімейні цінності і орієнтири намагаються маргіналізувати. Результат – ми зникаємо», – додає Кухарчук.

Як відомо, коефіцієнт народжуваності, який до активних бойових дій був 1,1, з минулого 2023 року зменшився до 0,7-0,8. Тобто, це втричі менше того, скільки потрібно Україні для відновлення нації. Про це говорив Адріан Буковинський у студії програми Кабінет експертів.

Водночас Україна очолює рейтинг зі смертності з показниками 18,6 на 1000 осіб. Саме рівень смертності в Україні є найвищим серед усіх країн світу.

Слід зазначити, що з початком широкомасштабної війни в Україні є велика кількість незафіксованих смертей. Адже до біологічних втрат, додались загибелі військових та цивільних внаслідок бойових дій. Відповідно відслідковувати кожну смерть немає змоги, особливо на прифронтових та окупованих землях. Тому дізнатись достовірну державну статистику смертності починаючи з 2022 року стане можливим лише після перемоги.

Додамо, що у оприлюднених раніше відомостях за 2020 довоєнний рік є точніша статистика – померло понад 600 тисяч, тоді як народилось близько 300 тисяч.

Організація “Всі разом!” працює над конкретними рішеннями і стратегією адекватної соціальної політики, спрямовану на сім’ї з дітьми. Зокрема надіслано листи-звернення президенту України Володимиру Зеленському, прем’єр-міністру України Шмигалю Денису і голові Верховної Ради України Стефанчуку Руслану щодо невідкладних заходів на підтримку сімей з дітьми в Україні. Організація прикладає зусиль для того, аби в процесі формування держбюджету України на наступний рік сім’ї і діти стали реальним об’єктом державного інтересу.

Також голова руху Руслан Кухарчук закликає створити відповідний орган Міністерства сім’ї та людності. «Стратегічним завданням цього Міністерства сім’ї і людності за підтримки парламенту має стати реалізація комплексу заходів на підтримку сімей і збільшення кількості українців у фізіологічний і міграційний спосіб», – пише він у своєму Telegram-каналі.

Як бачимо демографічна катастрофа в Україні з кожним новим проведеним дослідженням стає все масштабнішою. Така тенденція пов’язана з декількома чинниками, звісно, що повномасштабною війною. Але також і цінностями та пріоритетами населення, які є не менш важливими і відіграють вирішальну роль.

Нагадаємо, що директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова дає невтішні прогнози. За її словами, через 10 років чисельність населення України буде в межах від 26 до 35 млн людей.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram