Звернення до керівництва держави щодо невідкладних заходів на підтримку сімей з дітьми в Україні

Експертиза
23.10.2023
Звернення до керівництва держави щодо невідкладних заходів на підтримку сімей з дітьми в Україні

Президенту України Зеленському В.О.

Голові Верховної Ради Стефанчуку Р.О.

Прем’єр-міністру України Шмигалю Д.А.

 

Користуючись нагодою, висловлюємо вам запевнення у повазі і подяку за вашу працю на благо України в умовах війни і героїчної оборони українського народу! Перемога над російським ворогом і розбудова успішної України – наша спільна мета!

Цим листом звертаємо вашу увагу на неприпустиму ситуацію, яка склалася в частині підтримки сімей, які народжують дітей в Україні.

Ми як організація «Всі разом!» і всеукраїнський рух «Всі разом за сім’ю» концентруємо експертизу по сімейній політиці в Україні. Вже 20 років звершуємо роботу для популяризації інституту сім’ї, підтримки батьківства, материнства і дитинства. Організований сімейний рух в Україні є чи не найбільшим у Європі, про що можна отримати ґрунтовну інформацію за посиланням: www.vsirazom.ua/family

Сьогодні особливої уваги потребує демографічна ситуація в Україні. Проблема дуже категорична: в Україні народжується дітей рівно вдвічі менше, ніж помирає дорослих. І це дані за 2020 рік. Після початку Великої війни, безсумнівно, ситуація ще гірше. Але тепер додався фактор загибелі через війну сотень тисяч українців і виїзд за кордон мільйонів – передусім молодих жінок і дітей.

Це вже давно не проблема, це – справжня катастрофа!

Саме тому після армії і військовослужбовців наступний головний об’єкт державних програм підтримки мають бути сім’ї з дітьми. Адже саме ці два соціальних класи – військовослужбовці і сім’ї з дітьми – забезпечують фізичне існування України як держави і нації в буквальному значені слова «існування». Якщо воїни припинять обороняти землю, а діти будуть народжуватися з негативною динамікою – нація припинить існування.

Якщо немає нових дітей – значить, немає учнів у школах, студентів в університетах, працівників на підприємствах, воїнів в армії, батьків і матерів, реформаторів і будівельників України. Це вже не про цінності, це вже про здоровий глузд і інстинкт самозбереження.

В умовах загибелі значної кількості наших людей через російську агресію, в умовах еміграції мільйонів (передусім дітей і молодих жінок) за кордон, в умовах понад дворазового розриву між народжуваністю і смертністю  – питання підтримки сімей з дітьми в Україні стає ключовою складовою стратегії національної безпеки і оборони.

В цьому контексті ми вимушені констатувати, що за часів президента Володимира Зеленського, уряду Дениса Шмигаля і Верховної Ради поточного скликання не ухвалено жодного (!) концептуально нового рішення в частині суттєвого збільшення матеріальної допомоги під час вагітності і на народження дітей. Це негідна ситуація, коли матеріальна допомога на дитину вже багато років складає 860 грн на місяць (і це – лише до трьох років). Це негідна ситуація, коли матеріальна допомога на третю і кожну наступну дитину складає близько 2000 грн (і це – лише до 6 років). Але навіть все це та інші соціальні програми (як от пакунок малюка) були запроваджені за попередніх президента, урядів і парламенту.

Сьогодні деякі місцеві органи влади виплачують єдиноразову допомогу на народження дитини навіть більшу, ніж державний бюджет (для прикладу, Івано-Франківськ – 20 тис грн, Черкаси – 25 тис грн).

28 червня цього року Володимир Зеленський виступав у Верховній Раді з нагоди Дня Конституції. Тоді він сказав важливі і правильні слова: «Україна потребує нової політики, підтримки батьківства і дитинства. Друга і третя дитина в сім’ї – це щастя, а не обмеження можливостей. Саме на таке щастя і повинна працювати наша державна політика». Нехай ці слова нарешті набудуть практичного виміру і реальної реалізації. Адже без сімей з дітьми не буде України, за яку героїчно нині воюють сили оборони.

Ми звертаємося до Президента України, Кабінету міністрів і Верховної Ради з тим, щоб у процесі формування держбюджету України на 2024 рік і надалі подружжя з дітьми в Україні нарешті відчули державну підтримку, стали реальним об’єктом державного інтересу і пріоритетного соціального захисту.

А тому просимо про наступне:

– Розглядати сімейну політику держави і стимулювання багатодітності як ключовий пріоритет національної безпеки і оборони.

– Орієнтацію на права та інтереси сімей (подружжя і їхніх дітей) вважати пріоритетом державної політики в усіх галузях.

– Запровадити збільшення виплат на народження кожної дитини в сім’ї у Державному бюджеті України на 2024 рік і надалі: перша дитина – 100 тис грн, друга дитина – 200 тис грн, третя і кожна наступна дитина – 300 тис грн.

– Поширити програму єОселя на всі сім’ї з трьома і більше дітьми, які спільно проживають в Україні, для можливості отримувати пільгові кредити на придбання житла з відсотковою ставкою 3%.

– Запровадити програму обов’язкового і безкоштовного надання державою у власність об’єкту житлової нерухомості сім’ям, де народилося п’ятеро і більше дітей.

– Залучити представників всеукраїнського руху «Всі разом за сім’ю» для напрацювання і реалізації цільових програм для підтримки сімей з дітьми в Україні з міркувань пріоритетів національної безпеки і оборони.

– Надати відповідь на це звернення у встановленому порядку.

 

З повагою,

ГО «Всі разом!»

Рух «Всі разом за сім’ю»

Голова                                                                                                                    Кухарчук Р.В.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram