Як треба розповідати українську історію дітям і дорослим. Валерій Галан у Кабінет експертів

Експертиза
25.09.2024
Як треба розповідати українську історію дітям і дорослим. Валерій Галан у Кабінет експертів

«Ніхто, окрім українців не буде боротись за їхню історію, культуру, традиції, літературу», – зазначив гість у програмі Кабінет експертів.

У новому випуску Валерій Галан, засновник музеїв «Становлення української нації», що вже функціонують у Києві та Львові. Розмова з експертом побудована саме в контексті української громадянської ідентичності, які необхідні інструменти потрібні для її становлення.

Валерій розповів, що музей звинувачували у пропагандистській діяльності. Хоча насправді, це популяризація української культури і традиції, яка є абсолютно нормальною та необхідною у наш час. Адже кожен українець та громадянин має знати й цінувати свою історію і землю. І для того існують такі культурно-освітні заклади, як музеї. Зокрема поговорили про наміри Міністерства освіти і науки України скасувати окремий предмет Історія України і поєднати його з Всесвітньою. Детальніше, чому це погана ідея – у відео.

«Спочатку нас деукраїнізували, потім комунізували, а зараз русифікують і пропагують «рускій мір». Подібними способами в українців хотіли забрати любов до власної землі», – зазначає Валерій. Тобто, якщо людина не буде усвідомлювати цієї цінності, то втративши, їй буде байдуже. Не буде внутрішнього відчуття патріотизму і бажання її відстоювати.

Також гість підтвердив, що в Україні діє багато грантових організацій. Вони дають гранти науковцям або студентам для того, щоб ті писали те, що у них замовлять.

Ведучий Руслан Кухарчук підкреслив, що саме під час війни українське суспільство по-новому зрозуміли сутність і цінність патріотів. Крім того, у студії проаналізували системне знищення нації, яке передбачає знищення культури, мови, бібілотеки та носіїв ідеології.

Отже, як змінити мислення українців та звільнити від ностальгування за часами Австро-Угорщини чи часів «Совєтів». Адже, як говорить засновник Валерій Галан, це вперше за 400 років у нас зʼявилась можливість відродити нашу націю.

Дивіться у новому випуску про те, як функціонує Музей “Становлення української ідентичності”. Які технології адаптовані у програму навчання для зручності викладання школярам та студентам.

Приємного перегляду!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram