Чому насправді заарештували засновника Telegram Дурова?

Актуально
27.08.2024
Чому насправді заарештували засновника Telegram Дурова?

Засновника та керівника Telegram Павла Дурова 24 серпня було заарештовано в аеропорту Ле-Бурже поблизу Парижа. Французькі слідчі оголосили проти нього ордер на обшук, який мав на меті дослідити різні злочини, пов’язані з його додатком. Звинувачення проти нього включають ряд правопорушень, пов’язаних з діяльністю дозволеною в Telegram.

Після арешту, у суспільстві виникло обурення. Справжньою причиною арешту називають намагання знищити свободу слова в єдиному вільному месенджері Telegram. Адже структура Франції, так як і багатьох країн світу, ставить питання щодо дотримання додатком цифрових правил та цензури. Радикальна позиція Telegram щодо свободи слова поставила Дурова в незвичайне становище серед глобальних соціальних додатків. Відколи Дуров заснував Telegram, він став головним персонажем глобальної війни, яка намагається встановити, наскільки відкритою має бути онлайн-комунікація.

Павло Дуров заснував свій додаток понад 10 років тому. Під час одного з інтерв’ю він сказав, що у нього виникла ідея запустити зашифрований обмін повідомленнями після того, як він зазнав чисельного тиску з боку російської влади через «ВКонтакте». Він сказав, що потім пробував оселитися в Берліні, Лондоні, Сінгапурі та Сан-Франциско, перш ніж у 2017 році вибрав Дубай, ділове середовище та «нейтралітет», який високо цінив. В Арабських Еміратах він міг захиститися від державних правил модерації в той час, коли Європейський Союз і Сполучені Штати чинять тиск на великі платформи, щоб вони видаляли «незаконний вміст».

Проте завдяки дискусійним групам в додатку, які можуть вмістити до 200 000 людей, почалось розповсюдження шкідливого контенту. В таких групах відбувався обмін повідомленнями з неправдивою інформацією та поширення ненависті, неонацистського, педофільного, конспірологічного чи терористичного контенту.

Саме це і створило проблеми засновнику. Дурова заарештували в рамках більшого судового розслідування, розпочатого відділом боротьби з кіберзлочинністю прокуратури Парижа 8 липня. Звинувачення включають ряд правопорушень, пов’язаних з діяльністю, дозволеною в Telegram, включаючи шахрайство, відмивання грошей і розповсюдження сексуального насильства над дітьми. Як пишуть французькі медіа, йому може загрожувати до 20 років ув’язнення.

Проте після арешту Дурова Telegram у дописі заявив, що додаток відповідає всім європейським законам. В організації зазначили, що ні платформу, ні її засновника не можна звинуватити в онлайн-зловживанні службою.

Свої обурення щодо арешту Дурова та відповідно посилення цензури висловили відомі підприємці та політичні критики. Політика Telegram тісно пов’язана з ідеалами Ілона Маска, власника X (Twitter), та інших правих політичних критиків, які кажуть, що компанії соціальних медіа стали занадто дружніми з урядами.

«POV: зараз 2030 рік у Європі, і вас стратять за те, що ви поставили лайк мему», – з іронією написав Маск на своїй платформі, перепостивши новину про арешт Дурова.
Фандрайзер Трампа Девід Сакс також з іронією запитав своїх підписників у X: «Вам уже набридло, коли я кажу: «Я вам казав?»», посилаючись на попередні прогнози, що Telegram стане об’єктом дій уряду, подібних до примусового продажу TikTok у США.

«Кожен із правих Твіттерів Кремнієвої долини божеволіє, і нікого з центру це не цікавить. Telegram є антимодератором — це робить його правим кодом», — сказав Маршалл Кослофф, медіа-консультант правого технічного аналітичного центру Foundation for American Innovation.

«Спостерігати за комсомольцями ХХІ століття, які вимагають закривати платформи для вільного поширення інформації, задоволення специфічне. Краще б цього не спостерігати. Проте це спостереження знов нагадує сучасникам про вічне і паскудне явище: поруч з нами живе безліч людей, які мріють жити в цензурованому світі і цілувати чобіт слідчому прокурору, який карає за слова і погляди. Свобода дратує однаково і одночасно – як рабів, так і катів», – коментує арешт голова організації «Всі разом!» Руслан Кухарчук.

Водночас засновник відеохостингу Rumble Кріс Павловський не просто висловив обурення щодо цього, він залишив територію ЄС після арешту Дурова. Він зазначив, що не має наміру миритися з такою поведінкою французької влади і використовуватиме «всі доступні законні засоби для захисту свободи слова, що є універсальним правом людини».

«Франція погрожувала Rumble, і тепер вони перетнули червону лінію, заарештувавши генерального директора Telegram Павла Дурова нібито за те, що він не цензурував виступи. Зараз ми боремося в судах Франції та сподіваємося на негайне звільнення Павла Дурова», – написав Павловський. Сам відеохостинг Rumble популярний серед громадян США, які дотримуються консервативних та ультраправих політичних поглядів.

Також французький експерт з інформаційного контролю Демієн Лічча заявив, що за аналогією з Дуровим Франція мала затримати і Маска (Х), і Цукерберга (Meta), і керівництво Тік-Тока. Причиною він назвав те, що на їхніх платформах теж багато незаконного контенту. «Якщо ми екстраполюємо причини поточного розслідування на інші платформи, я не розумію, чому Ілон Маск, Марк Цукерберг чи ті, хто відповідальний за TikTok, не були заарештовані, ступивши до Франції», — зазначив Лічча. Він також ставить під сумнів те, що Telegram не співпрацював з владою. Адже за минулий рік, на запит Парижа, застосунок видалив низку «проросійських каналів, які розповсюджують неправдиву інформацію».

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram