Легалізація метадону і канабісу в Україні. Які політики і організації стоять за індустрією смерті

Актуально
05.07.2024
Легалізація метадону і канабісу в Україні. Які політики і організації стоять за індустрією смерті

Чим насправді займаються організації, які спрямовані на боротьбу з ВІЛ та СНІД? Які наслідки метадонової програми та загрози легалізації канабісу? Ким насправді є Дмитро Шерембей та його організація «100% життя»? Хто лобіює легалізацію наркотиків? Сенсаційні подробиці по цій темі в ексклюзивному інтерв’ю, на ютуб-каналі «Всі разом!», розповідає Роман Ступницький. Він є членом управління Всеукраїнської спілки громадських організацій «Рух протидії наркоманії та наркокорупції» та резидентом «Кабінету експертів».

Експерт зазначає, що там, де є наркотики та гроші – повинен бути серйозний контроль. Це стосується організацій, які займаються боротьбою із захворюваннями, які становлять загрозу для суспільства (ВІЛ, СНІД, гепатит, алко- та наркозалежності). Їхнє керівництво повинно мати висові особисті принципи та мотивацію. Але Ступницький розповідає, що в Україні з цим великі проблеми: «Все, що повʼязано з наркотиками – це більше про гроші, ніж про здоровʼя. Сьогодні на наркозалежних тільки заробляють. Адже це ідеальний пацієнт для дилера. Це людина, яка, з їх поглядів, не має шансів на лікування. Це та людина, яка кожного дня прокидається і йде купувати собі «ліки».

Ступницький підкреслив, що на сьогодні наркомафія адаптувалась під сучасні умови. Зараз це фармацевтичні корпорації, які легально продають наркотики. Залежний в звичайній аптеці може придбати наркотичні препарати за рецептом. Такі організації хочуть мати все більше прибутку від продажу наркотиків.

Член «Руху протидії наркоманії та наркокорупції» також розповів про запровадження та функціонування метадонової програми. Він продемонстрував сумну статистику: «Коли метадонову програму вводили, в Україні з десяти наркозалежних, які потрапляють в реабілітаційні центри, один вживав метадон. На сьогодні з десяти наркозалежних вісім вживають метадон». Тобто метадонова програма – повний провал в Україні.

В розмові було згадано про легалізацію канабісу. Подібно до метадону автори знайшли спосіб, як легалізувати цей наркотик. На початку двохтисячних був легалізований метадон, який призвів до катастрофічних наслідків, хоча це робилось під ідеями піклування про здоров’я. А зараз ті ж самі люди, роблять схожі кроки по легалізації канабісу. З маніпулятивними гаслами про здоров’я, фактично створюється ще одна легальна наркоіндустрія. «Статистика показує, що 80% людей, які вживали наркотики інʼєкційно (героїн, метадон, первітин), починали з канабісу. Легалізація канабізу означає, що наркотики будуть ще більш доступними», – зазначає Роман. Він стверджує, що ініціаторам легалізації канабісу потрібно не просто лікувати хворих, їм потрібно вирощувати і продавати цей канабіс.

Безпосередніми ініціаторами легалізації наркотиків в Україні є Дмитро Шерембей та його організація «100% життя», раніше відома як «Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» (ЛЖВ). Роман Ступницький розповів, що міжнародні донори значні кошти дають Україні на боротьбу з ВІЛ, СНІД, гепатитом та залежностями. Саме ЛЖВ є розпорядниками цих коштів. Але було багато дорікань стосовно їхнього використання. Навіть у членів організації часто виникали питання щодо того, куди дівалася левова частина грошей. Роман Ступницький називає організацію «100% життя» та Дмитра Шерембея лобістами. Їхня діяльність, як і багатьох інших громадських організацій, не має нічого спільного з громадською діяльністю.

Експерт назвав тих, хто задіяний в лобізмі законів, які працюють на фармацевтичні організації та легалізацію наркотиків: «Це народний депутат Ольга Стефанишина, яка була заступником міністра охорони здоров’я. Вона очолила посаду під виглядом громадського діяча, але коли батьки онкохворих дітей зверталися до МОЗ перерозподілити кошти з одного напрямку на допомогу їхнім дітям, їм відмовили. Це Дмитро Шерембей, з яким я неодноразово був на телеканалах, та брав участь у дискусіях. Це Павло Ковтонюк, один із заступників міністра охорони здоров’я, проти якого відкривали кримінальні справи за його діяльність в МОЗ. Це Уляна Супрун, яка була в.о. міністра охорони здоров’я. Вона із Шерембеєм та Стефанишиною взагалі хотіли легалізувати наркотики в Україні. Ці всі люди займалися відвертим лобізмом, не в інтересах української молоді».

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram